19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους στον ΣΚΑΪ: Δεν μπορούμε να εφεύρουμε εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής – Πρέπει να λάβουμε μέτρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών & Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

Της Κορίνας Γεωργίου

Οι φωνές των επιστημόνων ηχούν δυνατά σε μια ύστατη προειδοποίηση πως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αγγίξει» κόκκινο», απειλώντας την ασφάλεια του πλανήτη.

Σύμφωνα με κορυφαία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Γη έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για την κατοίκησή της από τον άνθρωπο καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, η διαταραχή των υδάτινων συστημάτων και η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων έχουν φτάσει σε επίπεδα συναγερμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών & Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου για τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου η ανθρωπότητα να κατακτήσει το «καθαρό μηδέν» και τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που θα στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το αντίδοτο στην κλιματική κρίση. 

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ:

Κορίνα Γεωργίου: Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει τον πλανήτη στη ζώνη επικινδυνότητας σε επτά από τους οκτώ πρόσφατα οριοθετημένους δείκτες για την πλανητική ασφάλεια και δικαιοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη για την υγεία του πλανήτη. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Αυτό δεν είναι μόνο ανησυχητικό, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση που μπορεί να είναι ίσως κι από τις τελευταίες και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Πρέπει να οδηγηθούμε σε μια περισσότερο κυκλική οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρήσουμε αυτή τη γραμμική οικονομία που βασίζεται μόνο στη μαζική παραγωγή. Πρέπει να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές, αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν τίθεται ζήτημα για πιο βιώσιμα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο μόνο το να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε και τη στρατηγική μας αυτονομία. Πρώτα απ’όλα μέσα από την ανανεώσιμη ενέργεια, την οποία, αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε με επιτυχία, δεν θα χρειαστεί να εισαγάγουμε τεράστιες ποσότητες και να αφήσουμε τη στρατηγική αυτονομία κι ανταγωνιστικότητά μας στα χέρια απρόβλεπτων δικτατόρων.

Κ.Γ.: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα περιβαλλοντική κατάσταση, τα ακραία φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα. Ανησυχείτε πως θα δούμε ακραία κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο επιθετικές ξηρασίες;

Β.Σ.: Φυσικά! Βλέπουμε ήδη ότι μπορεί το καλοκαίρι να είναι πολύ ξηρό. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο να ακούμε ότι αυτά τα φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες ή πλημμύρες είναι η νέα κανονικότητα. Ελπίζω να είναι παροδικά φαινόμενα και πως τα μέτρα μας για την αποκατάσταση της φύσης, τα προστατευτικά μας μέτρα, τα σχέδια όπως το “Fit for 55” θα διασφαλίσουν ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν είναι η νέα κανονικότητα. Όμως τώρα βλέποντας την πραγματικότητα στη φύση, ναι, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ένα πιο ξηρό καλοκαίρι, κάτι που πρωτίστως θα έχει τεράστιες συνέπειες στους αγρότες μας, στη σοδειά τους. Δεύτερον, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για όσους μένουν στις πόλεις. Διότι βλέπουμε πως αυτοί είναι οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο. Οι συνθήκες αυτές θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία τους. Ελπίζω ότι οι πόλεις αλλά και οι περιφέρειες έχουν προετοιμαστεί γι’αυτό, ώστε να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Διότι, αυτό είναι το μεγαλύτερο τίμημα κινδυνεύουμε να πληρώσουμε στο τέλος της ημέρας.

Ελπίζω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι πάντα μια ευκαιρία για εμάς να σκεφτούμε παραπάνω. Ξέρετε, όταν η κρίση δεν είναι τόσο ορατή, όταν δεν είναι τόσο ξαφνική, τείνουμε να μην αντιδρούμε και να την υποβαθμίζουμε. Δυστυχώς κανείς δεν θα μπορέσει να εφεύρει ένα “εμβόλιο” κατά της κλιματικής αλλαγής ή για την βιοποικιλότητα, κανείς δεν θα μπορέσει να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την κλιματική αλλαγή ή με τη βιοποικιλότητα. Στο τέλος της ημέρας η κατάσταση μπορεί να είναι καταστροφική.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό