23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βενετία: «Ο θάνατος της τουαλέτας με καζανάκι» στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε έναν πλανήτη όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ταχύτατα συρρικνούμενους πόρους γλυκού νερού για να απαλλαγούν από τα περιττώματά τους»

Μια φινλανδική huussi ή τουαλέτα κομποστοποίησης κατασκευάστηκε μέσα στο περίπτερο της σκανδιναβικής χώρας στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με στόχο να εξερευνήσει με κριτική διάθεση την παγκόσμια μη βιώσιμη προσέγγιση στην υγιεινή.

Ανακηρύσσοντας τον «θάνατο της τουαλέτας με καζανάκι όπως την ξέρουμε», το περίπτερο – με επωνυμία Huussi-Οραματιζόμενοι τη Μελλοντική Ιστορία της Υγιεινής – σχεδιάστηκε από την The Dry Collective, ομάδα αρχιτεκτόνων, ντιζάινερ και καλλιτεχνών, με επιμέλεια της Arja Renell.

Στην αρχιτεκτονική δομή που σχεδίασε ο φημισμένος Φινλανδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto, η σκανδιναβική χώρα ξεκινά την παρουσίαση με μια δήθεν αρχαιολογική ανασκαφή μιας τυπικής τουαλέτας με καζανάκι – υπεύθυνης για το 30% της χρήσης οικιακού νερού στις ανεπτυγμένες οικονομίες – εξορίζοντάς την συμβολικά στο μακρινό παρελθόν.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε έναν πλανήτη όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ταχύτατα συρρικνούμενους πόρους γλυκού νερού για να απαλλαγούν από τα περιττώματά τους» είπε η Arja Renell.

«Είναι ανάγκη να αλλάξει το όλο σύστημα. Μια αλλαγή θα επέλθει καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τα περιττώματά μας ως πολύτιμο πόρο και μεταβούμε σε κατάσταση στην οποία θα το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο» πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό