24 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Βασιλικό ίδρυμα, φεύγουν Ισραηλινοί επενδυτές, νέο όνομα ο MYTILINEOS

Ειδήσεις Ελλάδα

Μαθαίνω ότι σιγά σιγά αρχίζει να δραστηριοποιείται το ίδρυμα της οικογένειας του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου. Το ίδρυμα λέγεται Anna Maria Foundation και το γενικό πρόσταγμα σε αυτό έχει ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Παύλος, που έχει εγκατασταθεί σχεδόν μονίμως στην Αθήνα. Υπάρχουν μερικά τυπικά κωλύματα ακόμα, μαθαίνω αλλά φαίνεται πως οδηγούνται σύντομα στην λύση του. Τι ακριβώς θα κάνει το Ίδρυμα, θα δούμε, όταν λειτουργήσει και η ιστοσελίδα του, που είναι υπό κατασκευή αυτό τον καιρό.

Φύλλο πορείας

Στην Βουλή χθες συνάντησα και μέλος της κυβέρνησης και εκεί που ετοιμαζόταν να μου πει τις εκτιμήσεις που έχουν στο Μ. Μαξίμου για τα αποτελέσματα των εκλογών χτύπησε το τηλέφωνο του. Μίλησε για λίγο και το έκλεισε νευριασμένος. Το ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπε σχεδόν έξαλλος. «Εκεί στην Πειραιώς βγάζουν πρόγραμμα περιοδειών, χωρίς να σε ρωτήσουν. Και μετά τρέχεις εσύ να αλλάξεις προγράμματα και ραντεβού. Τους είπα, αντί για πρόγραμμα περιοδειών να το ονομάσουν «φύλλο πορείας».

Και να φανταστείς το εγώ πηγαίνω όλο Αττική και κεντρική Ελλάδα, σκέψου άλλους υπουργούς που περιφέρονται από νησί σε νησί…..

Δεν κοιμήθηκε

Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, μου είπε στέλεχος του κινήματος που είναι κοντά στον Ν Ανδρουλάκη γελώντας. Ξαφνιάστηκα και τον ρώτησα «μα γιατί» και μου είπε γελώντας, «ο κ Κασσελάκης είπε μιλώντας στο Attica πως το βράδυ των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να τον πάρει τηλέφωνο». Και συνέχισε «εξάλλου, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει το τηλέφωνο του Νίκου. Αλλάζει συχνά νούμερα από τότε που μάθαμε για την παρακολούθηση. Και πριν με αφήσει στο προαύλιο της Βουλής μου είπε ειρωνικά «μήπως το βράδυ των εκλογών χτυπήσει το τηλέφωνο του Στέφανου και στην άλλη γραμμή είναι ο Αλέξης».

Φεύγουν επενδυτές

Κυκλοφορεί ως φήμη τις τελευταίες ημέρες και προφανώς δεν μπορεί να διασταυρωθεί, αλλά η φήμη αυτή αναφέρει ότι οι ισραηλινοί επενδυτές που απέκτησαν τον έλεγχο της ΕΛΒΟ, έχουν αυτό που λέμε second thoughts, και σκέφτονται σοβαρά να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Για να γίνει αυτό βέβαια θα χρειαστεί να βρουν άλλον για να πουλήσουν το μερίδιό τους. Εκτός βέβαια αν ακολουθήσουν την τακτική ενός επενδυτή που πολλά χρόνια νωρίτερα απλά επέστρεψε τις μετοχές στο δημόσιο και …έφυγε τρέχοντας για να γλυτώσει τις ζημιές. Τώρα ως προς το «τι φταίει», να σας πω ότι δεν γνωρίζω. Μπορώ όμως να ρωτήσω για παράδειγμα, γιατί η ΕΛΒΟ, γνώστης των οχημάτων, δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς για τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι δική της ευθύνη ή δεν είχε την τεχνογνωσία για τα ηλεκτρικά οχήματα που περιλάμβαναν οι προδιαγραφές; Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει γιατί αν όντως φύγουν οι ισραηλινοί, δεν βλέπω κανέναν άλλο να έρχεται να πάρει τη θέση τους…

Όλα όσα εκτιμά

Μια και είπα για περιοδείες, να μην ξεχάσω να σας πω ότι στο Μ. Μάξιμουμ λένε τα καλυτέρα για την υφυπουργό κ Σδούκου. Το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται, ως εκ της ιδιότητας της, πολλές περιοχές της χώρας και επιθεωρεί έργα που είναι στην αρμοδιότητα της αλλά και λύνει κάποια προβλήματα που υπάρχουν. «Σχετικά αθόρυβα και αποτελεσματικά», μου είπε ο άνθρωπος μου στο Μ. Μαξίμου και όπως πρόσθεσε «κάτι τέτοια τα εκτιμά ο πρόεδρος»….

Φιλικές σχέσεις

Έψαξα λίγο το θέμα ΕΡΤ και τις κατά του προέδρου της διαμαρτυρίες που σας έλεγα προχθές. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει κάποιο «εσωκομματικό» θα έλεγα ζήτημα που εμπλέκεται και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί οι πληροφορίες ότι ο Κ. Ζούλας δεν μιλά με τον πρωθυπουργό, μάλλον είναι fake news. Μου το μετέφερε άνθρωπος του Μ. Μάξιμου που συνόδευε το περασμένο Σαββατοκύριακο τον πρωθυπουργό στην ΕΡΤ, που έδωσε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή. Τον περίμενε στην είσοδο ο Κ Ζούλας μου είπε και η συζήτηση του και πριν την συνέντευξη και μετά ήταν πολύ φιλική….

Ο νέος κανονισμός

Είχαν αρκετές διαφωνίες ο Γιάννος Κοντόπουλος της ΕΧΑΕ και η Βασιλική Λαζαράκου της Κεφαλαιαγοράς, αλλά τελικά κατέληξαν στους όρους του νέου κανονισμού για το Χρηματιστήριο, ο οποίος περιλαμβάνει δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι ότι το free float για τις νέες εισαγωγές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%, εφόσον η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στο όριο των 200 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω απ’ αυτό θα μπορούν μεν να έχουν διασπορά μικρότερη του 25%, αλλά όχι κάτω του 15%. Για τις νέες εισαγωγές εισάγεται το νέο κριτήριο της ελάχιστης κεφαλαιοποίησης, στα 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ενώ καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, η λειτουργική κερδοφορία θα παραμείνει ως στοιχείο αξιολόγησης της εισαγωγής νέων εταιρειών. Επιπλέον οι μετοχές που θα τεθούν ή θα βρεθούν (το 2025) σε αναστολή λόγω διασποράς μικρότερης του 10% θα διαγράφονται, ή θα μεταφέρονται από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά. Τώρα εάν όλα αυτά που γίνονται για να διαμορφώσουν ένα πιο ελκυστικό Χρηματιστήριο που επιδιώκει να μπει στις ώριμες αγορές, θα το δούμε από του χρόνου…

Με νέο όνομα

Rebranding ετοιμάζεται στην MYTILINEOS, εν όψει και τους αναμενόμενου dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι προτάσεις και οι αποφάσεις κινούνται με ορίζοντα τις αρχές του επόμενου μήνα και οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο τίτλος της εταιρείας θα αποσυνδεθεί από το όνομα του ιδρυτή και βασικού μετόχου, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Να στοιχηματίσω πάντως, ότι το κεφαλαίο Μ θα συνεχίσει να υπάρχει. Στο μεταξύ η εταιρεία προχώρησε σε placement για «long only» funds που μεταξύ των άλλων θα υποστηρίξουν τη διαδικασία εισαγωγής της στο Λονδίνο αλλά και την ενίσχυση της διασποράς της, όπως προβλέπουν τα αρμόζοντα. Και όπως πληροφορούμαι στην πορεία των 12 και πλέον μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές κινήσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό