22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βέλγιο: «Πράσινη» εναντίον «Μαύρης» Παρασκευής

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλά καταστήματα στο Βέλγιο αντέδρασαν στις σημερινές «προσφορές» της Black Friday… κατεβάζοντας ρολά ή προσέφεραν στους καταναλωτές εναλλακτικές λύσεις, όπως να τους επιδιορθώσουν δωρεάν τα μεταχειρισμένα ρούχα τους.

Στο κατάστημα ένδυσης Xandres, στη Γάνδη, μια πινακίδα στη βιτρίνα έγραφε: «Πράσινη Παρασκευή – κλειστά στις 25 Νοεμβρίου – επιδιορθώστε δωρεάν τα ρούχα σας».

Τα υποκαταστήματα της αλυσίδας αυτής προέτρεπαν τις τελευταίες εβδομάδες τους πελάτες να πάνε τα σκισμένα ή φθαρμένα ρούχα τους εκεί για να τους επιδιορθώσουν. Σήμερα, το προσωπικό μαντάριζε δωρεάν τα ρούχα στην έδρα της εταιρείες. Τις επόμενες ημέρες οι πελάτες μπορούν να τα παραλάβουν από τα καταστήματα.

«Η ιδέα πίσω από τη Black Friday είναι να αγοράζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα με τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση. Αυτό δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της αλυσίδας Xandres, ο Πατρίκ Ντεριμό. «Σήμερα, δεν μπορείτε να αγοράσετε τίποτα από εμάς. Όλα τα καταστήματά μας έκλεισαν, το ηλεκτρονικό κατάστημα έκλεισε και αντί να πουλάμε θα δώσουμε νέα ζωή στα ρούχα επιδιορθώνοντας όσα μας έφεραν», πρόσθεσε.

Η πρόταση αυτή βρήκε απολύτως σύμφωνους πολλούς καταναλωτές στη Γάνδη. «Αν χρειαστώ κάτι, θα το αγοράσω όταν το χρειαστώ. Δεν πιστεύω στις προσφορές της Black Friday. Είχα πάντα την αίσθηση ότι με εξαπατούσαν: πρώτα ανεβάζουν την τιμή, μετά σου κάνουν έκπτωση επί αυτής της τιμής», είπε ο συνταξιούχος ανθοπώλης Μπαρτ Φαντερέλσκεν.

Το Xandres δεν ήταν το μοναδικό κατάστημα που αντιστάθηκε στη φρενίτιδα της Black Friday. Η αλυσίδα ειδών σπιτιού και κήπου Dille & Kamille έκλεισε όλα τα καταστήματά της στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία και πρότεινε στους επίδοξους αγοραστές να κάνουν μια βόλτα στη φύση, να ταΐσουν τα πουλιά ή να εργαστούν εθελοντικά για περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Θα βρείτε την ευτυχία στη φύση, όχι στις εκπτώσεις», έγραφε μια πινακίδα σε ένα κατάστημα της Γάνδης.

Ο Τίχο Φαν Χάουβερτ, ειδικός σε θέματα κυκλικής οικονομίας στην περιβαλλοντική οργάνωση BBL, ανέφερε ότι πιστεύει πως και άλλα καταστήματα θα ακολουθήσουν αυτήν την τάση της «Πράσινης Παρασκευής», καθώς οι καταναλωτές συνδέουν ολοένα και περισσότερο την καταναλωτική συμπεριφορά τους με την κλιματική αλλαγή.

: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό