34.5 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Βάσεις 2024: Η πρώτη εκτίμηση για όλα τα πεδία – «Βουτιά» σε πολυτεχνικές σχολές

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις άφησε μια πικρή γεύση στους υποψηφίους. Τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα στην Ιστορία τα Μαθηματικά και τη Φυσική αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές και τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής. Και στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι είχαν χειρότερες επιδόσεις φέτος, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις βάσεις του πρώτου πεδίου.

Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Μέτρια πτωτικές τάσεις

Η τάση των βάσεων στο πεδίο είναι γενικά πτωτική αλλά με μέτριο ρυθμό. Οι βαθμολογίες φαίνεται ωθούνται προς τις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούν οι βαθμοί στα Αρχαία Ελληνικά, κυρίως όμως την τάση των πιο χαμηλών βαθμολογιών τροφοδοτούν τα πιο απαιτητικά θέματα στο μάθημα της Ιστορίας.

Πεδίο Θετικών Επιστημών: Χειρότερες επιδόσεις – μεγάλη πτώση στις βάσεις

Στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές οι πολύ κακές επιδόσεις στη Φυσική και τα Μαθηματικά θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις, ακόμα και κατά 1.000 μόρια. Η πτώση δεν είναι δυνατό να συγκρατηθεί από τις καλύτερες επιδόσεις στη Χημεία.

Πεδίο Σχολών Υγείας

Ελαφρά καθοδική θα είναι η τάση των βάσεων στο πεδίο των επιστημών Υγείας ενώ ακόμα και η Ιατρική Αθηνών μπορεί να δει τη βάση της να πέφτει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 19.000 μορίων. Τα θέματα σε Βιολογία και Χημεία ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και έτσι ξεχώρισαν οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι από τους υπόλοιπους.

Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής

Βάσεις δυο ταχυτήτων αναμένονται στο δημοφιλές πεδίο των Οικονομικών Σχολών και της Πληροφορικής. Η συγκέντρωση πολλών υποψηφίων στις άριστες βαθμολογίες στην Πληροφορική και την Οικονομία ενδεχομένως να ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις, αντιθέτως αναμένεται μια πτώση στις όχι και τόσο δημοφιλείς Σχολές του πεδίου της Οικονομίας, κυρίως στα τμήματα της περιφέρειας.

Αναλυτικά οι επιδόσεις ανά μάθημα

Νεοελληνική Γλώσσα

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι η έκπληξη των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων μιας και οι υποψήφιοι πέτυχαν συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στα υπόλοιπα μαθήματα, με αποτέλεσμα ο βαθμός στο μάθημα αυτό φέτος να είναι στήριγμα για περισσότερα μόρια. Στατιστικά σε σύγκριση με το 2023 τα γραπτά κάτω από τη βάση είναι λιγότερα (12,85% έναντι 14,4% πέρυσι) ενώ η διασπορά των βαθμολογιών είναι στις υψηλές κλίμακες και η συγκέντρωσή τους στις βαθμολογίες 14-17 (το 39,52% των γραπτών). Αυτό σημαίνει κέρδος σε μόρια από 200 έως 300 που μπορεί να συγκρατήσει την απώλεια που έχουν οι υποψήφιοι λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα υπόλοιπα μαθήματα.

Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού

Οριακά καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, καθώς το 59,1% των γραπτών ήταν πάνω από τη βάση σε σύγκριση με το 58,46% πέρυσι. Ωστόσο, οι βαθμολογίες συμπιέστηκαν προς τις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες. Τα άριστα γραπτά φέτος είναι μόλις το 2,18% σε σύγκριση με το 4,87% πέρυσι, κάτι που σημαίνει απώλεια έως μορίων για τους υποψηφίους. Η διασπορά των βαθμολογιών πέριξ του 12-16 σημαίνει μια ελαφρά πτωτική τάση των μοριών για τις σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου.

Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού

Λαιμητόμος ήταν τα θέματα της Ιστορίας φέτος για τους υποψηφίους. Σχεδόν το 60% των γραπτών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση. Μάλιστα, το 35,09% των γραπτών βρίσκεται στην κλίμακα 0-5 κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα δουν το συνολικό αριθμό των μορίων τους για τις σχολές και τα τμήματα του πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών να μειώνονται συνολικά. Υπάρχουν συγκριτικά λίγα γραπτά που βρίσκονται στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια και αυτοί οι υποψήφιοι συνήθως επιθυμούν να εισαχθούν στις περιζήτητες Νομικές Σχολές, κάτι που θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Για 6 στους 10 υποψήφιους που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση το μάθημα της Ιστορίας σημαίνει μια απώλεια 150-200 μορίων.

Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού

Οριακά χειρότερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος στο μάθημα των Λατινικών σε σύγκριση με πέρυσι. Το 65,68% των γραπτών βαθμολογήθηκε πάνω από τη βάση σε σχέση με το 68,03% πέρυσι. Βέβαια, υπάρχουν οριακά περισσότερα γραπτά τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτο αριθμός πλησίον του άριστα (18-20) σε σχέση με το 2023, κάτι που θα δώσει πλεονέκτημα στους υποψήφιους που πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε αυτό το μάθημα. Η συγκομιδή μορίων στα Λατινικά θα εξισορροπήσει -σε ένα μικρό βαθμό- την τεράστια απώλεια μορίων από την Ιστορία.

Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

Το έτερο μάθημα λαιμητόμος για τους φετινούς υποψηφίους. Οι οριακά χειρότερες – σε σύγκριση με το 2023- επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα αυτό σημαίνουν αυτομάτως πτώση των μορίων προς τα κάτω. Συνολικά ένα στα τέσσερα γραπτά βαθμολογήθηκε από 0-5 κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει κάθετη πτώση στις Σχολές της ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνικές Σχολές, Φυσικομαθηματικές). Όσα γραπτά πέρασαν τη βάση συγκεντρώνονται στις χαμηλές (10-14) και στις μεσαίες (14-17) βαθμολογικές κλίμακες. Αυτό θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το συνολικό αριθμό μορίων των υποψηφίων.

Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

Βελτιωμένη είναι η εικόνα των βαθμολογιών στη Χημεία των ομάδων Προσανατολισμού μάθημα που επιλέγουν οι υποψήφιοι τόσο στην ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Σπουδών Υγείας. Σε σύγκριση με το 2023, οι υποψήφιοι φέτος είχαν καλύτερες επιδόσεις. Περισσότερα γραπτά βρίσκονται πάνω από τη βάση (67,36% έναντι 55,15% το 2023). Μάλιστα, παρατηρείται μια μετατόπιση των βαθμολογιών προς τα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια. Τα γραπτά με βαθμολογίες 15-17 είναι περισσότερα σε σύγκριση με το 2023, ενώ και τα άριστα γραπτά είναι περισσότερα (18,25% σε σχέση με το 14,6% των άριστων γραπτών το 2023). Πρακτικά η βελτίωση των επιδόσεων των υποψηφίων στη Χημεία θα συγκρατήσει την πτώση των μορίων και των βάσεων στις Σχολές Υγείας και Θετικών Επιστημών και θα μετριάσει τις απώλειες από τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού

Οριακά χειρότερες είναι φέτος οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών. Το 58,37% των γραπτών βρίσκεται κάτω από τη βάση φέτος σε σύγκριση με το 55,93% που ήταν τα γραπτά κάτω από τη βάση το 2023. Ελάχιστα είναι τα άριστα γραπτά, μόλις το 4,59% σε σχέση με το 7,6% το 2023. Η πλειοψηφία των γραπτών έχουν διασπορά στις χαμηλές -άνω της βάσης – κλίμακες από 11 έως 14, κάτι που πρακτικά θα σημάνει μια ήπια διόρθωση προς τα κάτω των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι. Αυτό αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο για τους υποψηφίους του πεδίου των Θετικών Επιστημών και που -εύλογα- θα συμπαρασύρει και τις βάσεις προς τα κάτω.

Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού

Θεαματικά βελτιωμένες είναι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές. Τα γραπτά πάνω από τη βάση είναι φέτος 67,75%, ενώ πέρυσι ήταν 60,62%. Το 22,34% των γραπτών φέτος έπιασαν το «άριστα» δηλαδή 18-20 έναντι 15,39% το 2023. Τα περισσότερα γραπτά κινούνται στις υψηλότερες βαθμολογικές κλίμακες από 14-17 κάτι που σημαίνει ότι το μάθημα αυτό θα ευνοήσει τη συγκομιδή μορίων για τους υποψηφίους και θα εξισορροπήσει απώλειες από τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Πρακτικά για τις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές θα συγκρατήσει την πτώση των βάσεων.

Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού

Χειρότερες είναι φέτος οι επιδόσεις στην Πληροφορική. Το 58,73% των γραπτών είναι πάνω από τη βάση έναντι 61,5% των γραπτών που βαθμολογήθηκαν 10-20 στις πανελλαδικές του 2023. Βέβαια, το 21,71% των γραπτών ήταν φέτος στο 18-20 έναντι 20,74% πέρυσι, δηλαδή τα άριστα γραπτά φέτος είναι περισσότερα. Το 23,32% των γραπτών είναι στην κλίμακα 0-5 ενώ η διασπορά των γραπτών στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (12-15) ωθεί σε δυο κατηγορίες υποψηφίων, αυτούς που αρίστευσαν και αυτούς που είχαν πολύ κακές επιδόσεις. Πρακτικά αυτό θα έχει αντίκτυπο στις βάσεις των σχολών του πεδίου Οικονομικών Επιστημών και Πληροφορικής, καθώς οι άριστοι υποψήφιοι και αυτοί που έγραψαν αρκετά καλά θα πλασαριστούν σε καλύτερες σχολές, ανάλογα και με τις προτιμήσεις που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.

Οικονομία Ομάδας Προσανατολισμού

Καλύτερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος στο μάθημα της Οικονομίας. Το 59,1% των γραπτών είναι πάνω από τη βάση σε σύγκριση με το 55,17% των γραπτών το 2023. Το 20,19% των γραπτών φέτος πέτυχε άριστες επιδόσεις (18-20) έναντι 16,35% πέρυσι. Η διασπορά των υπόλοιπων γραπτών είναι οριακά βελτιωμένη και συγκλίνει προς τις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες του 14-17 κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι φέτος θα έχουν υψηλότερη συγκομιδή μορίων σε σύγκριση με τους υποψηφίους του 2023. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συγκρατηθεί η πτώση των βάσεων εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στην Πληροφορική και τα Μαθηματικά, κάτι που εκτιμάται ότι θα ωθήσει τις βάσεις στο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής σε ήπια προς τα κάτω διόρθωση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό