16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α’ μεταπρογραμματική έκθεση: Πρόοδος σε σειρά πεδίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόοδο στα δημοσιονομικά και στη φορολογία, στις τράπεζες, στη δικαιοσύνη αλλά και προκλήσεις στην υγεία, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα «κόκκινα δάνεια», παρά τη μείωση που έχει καταγραφεί, διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση για την ελληνική οικονομία. Μια έκθεση η οποία φαίνεται να «κλείνει το μάτι» στο Eurogroup για θετική απόφαση για το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων μείωσης του χρέους μέσω της εκταμίευσης των 744 εκατ. ευρώ αλλά και με «μπόνους» 5,2 δισ. ευρώ που ουσιαστικά είναι η οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο βαρύνει με 220 εκατ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ετησίως και συνολικά αντιστοιχεί σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πόλεμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει σε τομείς που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική, τη φορολογική διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τις μεταρρυθμίσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κτηματολόγιο και τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν τηρηθεί.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των «κόκκινων» δανείων (παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί), η εφαρμογή της πρωτοβάθμιας υγείας, η κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επιβράδυνση λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. «Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική το 2022, αλλά αναμένεται να αλλάξει συσταλτικά καθώς τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και μειώνεται το κόστος των μέτρων για την ενέργεια».

Σε ξεχωριστό πόρισμα για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών επισημαίνεται ότι ο ελληνικός είναι συμβατός με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν αποτιμώντας τους προϋπολογισμούς Γαλλίας, Ελλάδας και Ισπανίας τονίζει ότι συνάδουν με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στις συστάσεις του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις  «είναι ζωτικής σημασίας να συντονίσουμε τις πολιτικές μας σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε καλύτερα τις άμεσες δυσκολίες και να ενισχύσουμε τις μακροπρόθεσμες οικονομικές μας προοπτικές». Επίσης, συστήνει στις χώρες-μέλη  να κάνουν πλήρη χρήση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του REPowerEU για να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις και παράλληλα να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντλόνι επισήμανε πως «η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει ένα έτος προκλήσεων. Αλλά εάν παραμείνουμε ενωμένοι και επιδιώξουμε μια συντονισμένη πολιτική απάντηση, είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε». Αναφερόμενος στους νέους Προϋπολογισμούς, «καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές το επόμενο έτος και τα μέτρα στήριξης ενδέχεται να παραταθούν, είναι επείγον να προσαρμοστεί ο σχεδιασμός των κρατών για να αποφευχθεί η άσκοπη υψηλή επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών» με παράλληλα «κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό