31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Αύξηση 2,1% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2024 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην βελτίωση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας

Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 56,637 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 4%).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2,9%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 5,7%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 3,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8%.

Ενώ, μεταξύ του α’ τριμήνου εφέτος και του δ’ τριμήνου πέρυσι υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,7%).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,1%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 2,4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,1%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό