18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αύξηση της περιουσίας- Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών οδήγησε και σε αύξηση της περιουσίας των νοικοκυριών κατά 20%, περίπου δηλαδή 95 δισ. ευρώ.  Εξαιτίας όμως της αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ, στην οποία προχώρησε το υπουργείο οικονομικών, ο τελικός φόρος δεν αυξήθηκε, αλλά τα πορτοφόλια των φυσικών προσώπων ελαφρύνθηκαν μόνιμα κατά 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων – πλην επιχειρήσεων – θα κληθούν να πληρώσουν σε έως 10 δόσεις το ποσό των 1,72 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο μέσος ΕΝΦΙΑ για το 2022 όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 282 ευρώ.

Τα συγκριτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η αξία της περιουσίας των κατοίκων της Αττικής αυξήθηκε κατά 24,8%,  ο ΕΝΦΙΑ όμως σε σχέση με πέρυσι μειώθηκε κατά 8,5%.

Μεγάλες αυξήσεις στην περιουσία τους είδαν και οι ιδιοκτήτες στο Νότιο Αιγαίο με 21%, αλλά ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 14,7%. Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο η αύξηση των περιουσιών άγγιξε το  κατά 17,5%, όμως ο ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε κατά 15,6% και στη Δυτική Ελλάδα η αύξηση περιουσίας ανήλθε στο 15%, ενώ ο φόρος ακινήτων έπεσε κατά 17,1%. 

Οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ εντοπίζονται στις νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στα Ιόνια Νησιά με 20,1% και την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο με 19%.

Ο υψηλότερος μέσος ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στην Αττική με 540 ευρώ κι ακολουθούν:

το Νότιο Αιγαίο με 446€
τα Ιόνια Νησιά με 349€
η Κρήτη με 329€

Στον αντίποδα τον μικρότερο μέσο ΕΝΦΙΑ απολαμβάνουν στην Δυτική Μακεδονία με 207 ευρώ κι έπονται:

η Ανατολίκη Μακεδονία-Θράκη με 216€
η Ήπειρος με 232€
και η Δυτική Ελλάδα με 233€

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, 8 στους 10 συμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, απολαμβάνουν μείωση ΕΝΦΙΑ και μόλις το 6% είδε αύξηση φόρου. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς, περίπου 170.000, δεν επιβαρύνονται με περισσότερα από 50 ευρώ. Για κάποιους όμως από τους υπόλοιπους μισούς οι αυξήσεις σύμφωνα με την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προκαλούν… εγκεφαλικά. Η Ομοσπονδία ιδιοκτητών καταγγέλλει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ακόμη και 20 φορές σε σχέση με πέρυσι.

Στα παραδείγματα που γνωστοποίησε βρίσκεται και ένα στο Μοσχάτο περιοχή που η αύξηση της αντικειμενικής ανήλθε σε 28,5%. Στο εκκαθαριστικό όμως ο ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος 1737%!!!. Σε άλλη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας όπου η αντικειμενική τιμή αυξήθηκε κατά 40,6% , ο ΕΝΦΙΑ “φούσκωσε” κατά 980%!!!

Σε όλες τις περιπτώσεις που παρατηρούνται τέτοιες δυσθεώρητες αυξήσεις τα ακίνητα είτε βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη αύξηση αντικειμενικών είτε η συνολική περιουσία του φορολογουμένου ξεπερνά τις 500.000 ευρώ είτε συμπεριλαμβάνεται δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ. είτε η συνολική αξία κάθε δικαιώματατος υπερβαίνει τις 400.000€ και της περιουσίας του ιδιοκτήτη τις 300.000€. Σε κάποιες περιπτώσεις συντρέχουν κι όλα τα παραπάνω ή συνδυασμός τους.

Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε διορθώσεις του φόρου και τα μέλη της να καταθέσουν “ενδικοφανείς” προσφυγές στις ΔΟΥ που ανήκουν και στη συνέχεια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό