23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αϊλίν Ναζλιάκα: «Δε θα επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κάνει την Τουρκία Ιράν και Αφγανιστάν»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποστολή στην Τουρκία

Δυο μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία η Αϊλίν Ναζλιάκα, Πρόεδρος του Γυναικείου Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μέλος της Συνέλευσής του και για τρεις θητείες βουλευτής του μίλησε για όλου τους λόγους που πρέπει να εκλεγεί αύριο πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου

«Στόχος του Ερντογάν και των συμμάχων του είναι να κάνουν την Τουρκία Ιράν και Αφγανιστάν. Κι επειδή υπάρχει το ρίσκο της επιβολής της Σαρίας, σε μια χώρα με βαθιές κοσμικές ρίζες, προειδοποιώ τις γυναίκες και τους άνδρες να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν αύριο Κιλιτσντάρογλου. Πρέπει να υπερασπιστούν τις κατακτημένες ελευθερίες τους με την ψήφο τους και να προστατεύσουν με τη φυσική παρουσία τους τις κάλπες. Πρέπει να υπερασπιστούν τις ψήφους τους. Θέλω να τους προειδοποιήσω και για τα δύο. Διανύουμε μια ιστορική περίοδο. Δύο μέρες έμειναν για να κριθεί η τύχη της χώρας μας», υπογραμμίζει στο BHMA, δυο μέρες πριν τις επαναληπτικές τουρκικές εκλογές, στο γεμάτο από Κεμάλ Ατατούρκ και χρώματα γραφείο της στο «στρατηγείο» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, στην Άγκυρα, η Αϊλίν Ναζλιάκα. Η αεικίνητη Πρόεδρος του Γυναικείου Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μέλος της Συνέλευσής του και για τρεις θητείες βουλευτής του, στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν γνωρίζουμε ότι δεν τα κατάφερε να κερδίσει στον α’ γύρο, ενώ χρησιμοποίησε όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό και όλα σχεδόν τα media ήταν μηχανές της προπαγάνδα του. Πρόβαλλαν βίντεο με ψεύτικο μοντάζ και ντουμπλάζ. Παρόλο που επιδόθηκε σε τόσο ακραίες κι άδικες μεθοδεύσεις κι, ενώ ήταν πιο ισχυρός από εμάς οικονομικά, δεν τα κατάφερε στον α’ γύρο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που η ήττα στον α’ γύρο μετατράπηκε σε νίκη στον β’. Η Βραζιλία τα κατάφερε στο β’ γύρο, Η Γαλλία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, παλαιότερα και το Περού, τα κατάφεραν επίσης. Αν το πιστέψουμε, αύριο θα τα καταφέρουμε. Είμαστε και ρεαλιστές και αισιόδοξοι. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο νικητής», προσθέτει η η Aϊλίν Νάζλιακα, προσφέροντάς μας τουρκικό καφέ, εν μέσω αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων που διέκοπτουν συνεχώς τη συζήτησή μας. Και κάποια στιγμή την τερματίζουν. Λίγη ώρα νωρίτερα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κάλεσε μαζί με τις επικεφαλής των γυναικείων παραρτημάτων 81 επαρχιών και 973 περιφερειών (500000 γυναικεία μέλη έχει το CHP) , τις γυναίκες της χώρας της να ψηφίσουν αύριο Κιλιτσντάρογλου και να προστατεύσουν τις κάλπες.

«Το ΑΚΡ έγινε ισχυρό, χάρη στην υποστήριξη και την ψήφο των γυναικών. Τώρα παρατηρούμε ότι η υποστήριξη των γυναικών μεταβάλλεται. Αν οι γυναίκες το θέλουν μπορούν να τα αλλάξουν όλα. Κοιτάξτε ιστορικά. Οι γυναίκες ήταν πάντα μια δύναμη ώθησης για όλες τις επαναστάσεις, κι ας μην ήταν στην εμπροσθοφυλακή. Και τώρα θα γίνει το ίδιο στην Τουρκία», αισιοδοξεί κατά τη συνομιλία μας.

Οι γυναίκες πρέπει αύριο να ψηφίσουν γυναίκες, σύμφωνα με τo δυναμικό στέλεχος της τουρκικής Αντιπολίτευσης, «για την ισότητα των φύλων, που μόνο εμείς υπερασπιζόμαστε, για μια ασφαλή ζωή, για να μπορούν να μετέχουν στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, για να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που μπορούν κι εργάζονται. Με ισχυρότερη τη γυναίκα γίνεται ισχυρότερη και η χώρα. Εργαζόμαστε ως κόμμα μαζί με όλες τις γυναικείες ΜΚΟ και βλέπουμε πόσο κρίσιμο είναι να γίνει η αλλαγή την Κυριακή. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την ισότητα των φύλων. Είμαστε κατά όλων των διακρίσεων και με το μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των LGBT ατόμων», επισημαίνει, όντας μια από τις ελάχιστες πολιτικούς στην Τουρκία, που τις αναφέρονται στην «αόρατη» στη χώρα της LGTBQ+ κοινότητα.

-Γιατί προβήκατε στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις δυο ημέρες πριν τις εκλογές;

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου δεν είναι μεταξύ δύο υποψηφίων. Έχουν τη μορφή δημοψήφισματος.

-Γιατί το λέτε αυτό;

Η Λαϊκή Συμμαχία έχει μετατραπεί σε ένα συνασπισμό μισογυνισμού. Με την είσοδο του Κόμματος Ελεύθερου Σκοπού HUDA PAR και του Κόμματος της Ευημερίας (YRP) στη Βουλή, δημιουργήθηκε το πιο σκοτεινό κοινοβούλιο στην ιστορία της Δημοκρατίας για τις γυναίκες. Οι σκοταδιστικές αντιλήψεις τους για τη γυναίκα απέκτησαν το δικαίωμα να

εκπροσωπούνται επίσημα .Ανακοίνωσαν δημόσια τα σχέδιά τους. Τη γυναίκα την θέλουν περιορισμένη στο σπίτι, μηχανή αναπαραγωγής, που υπηρετεί το σύζυγός της, όντας αποκλεισμένη από την εκπαίδευση, απομονωμένη από την επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Οι Τουρκάλες την εποχή του Ατατούρκ, τη δεκαετία του 1920, μπορούσαν να είναι δικαστές, μηχανικοί, ακόμη και πιλότοι. Και θέλουν να αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα στον 21ο αιώνα! Το HUDA PAR απαίτησε «οι συνθήκες εργασίας των γυναικών να γίνουν κατάλληλες για τη φύση τους». Οι γυναίκες μπορούν να είναι μόνο νοσοκόμες ή νηπιαγωγοί. Για ποια φύση μιλούν, όταν μία στις τρεις γυναίκες είναι άνεργη; Στόχος του Ερντογάν και των συμμάχων του είναι να κάνουν την Τουρκία Ιράν και Αφγανιστάν. Κι επειδή υπάρχει το ρίσκο της επιβολής της Σαρίας, σε μια χώρα με βαθιές κοσμικές ρίζες, προειδοποιώ τις γυναίκες και τους άνδρες να ψηφίσουν αύριο Κιλιτσντάρογλου. Πρέπει να υπερασπιστούν τις κατακτημένες ελευθερίες τους με την ψήφο τους και να προστατεύσουν με τη φυσική παρουσία τους τις κάλπες. Πρέπει να υπερασπιστούν τις ψήφους τους. Θέλω να τους προειδοποιήσω και για τα δύο. Διανύουμε μια ιστορική περίοδο. Δύο μέρες έμειναν για να κριθεί η τύχη της χώρας μας. Από τη μια υπάρχει η σκλαβιά των γυναικών, από την άλλη η ελευθερία. Για αυτό την Κυριακή πρέπει να ψηφίσουμε την εναλλακτική.

-Θα αυξηθούν οι γυναικοκτονίες, με την κατάργηση του νόμου 6284; Ποιος ακριβώς την δρομολογεί;

Το Κόμματος Ελεύθερου Σκοπού HUDA PAR θέλει να «ψαλιδιστεί» ο νόμος 6284, ενώ το Κόμμα Ευημερίας (YRP), θέλει την πλήρη κατάργησή του. Ίσως θυμάστε ότι

αντιτάχθηκαν επίσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τώρα στόχος τους είναι ο νόμος 6284. Ακόμη και σήμερα δεν αισθανόμαστε ασφαλείς οι γυναίκες και τα παιδιά στη χώρα. Αν τον καταργήσουν τον νόμο, ο αριθμός των γυναικοκτονιών θα αυξηθεί. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τερματίστηκε παράνομα, με το σκεπτικό ότι ήταν ο νόμος 6284 σε ισχύ. Τώρα επιχειρείται να αφαιρέσουν και τη νομική προστασία των γυναικών έναντι της βίας. Δεν θα το επιτρέψουμε, όταν τουλάχιστον δύο από τις αδερφές μας δολοφονούνται καθημερινά. Το παρόν και το μέλλον μας του μισού πληθυσμού της Τουρκίας, των γυναικών, απειλούνται.

-Αναφέρατε στη συνέντευξη τύπου ότι και το Αστικό Δίκαιο της χώρας απειλείται σε περίπτωση επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλαδή;

Προσπαθούν να ενθαρρύνουν την πολυγαμία. Και το γάμο ανήλικων κοριτσιών. Οι γυναίκες θα επιδιώξουν να γίνουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σφετερίζοντας τα ίσα δικαιώματα ιθαγένειας. Η γυναίκα για κόμματα της Λαϊκής Συμμαχίας δεν έχει ούτε πρόσωπο. Η φωτογραφία της υποψήφιας βουλευτή του Κόμματος της Ευημερίας (YRP) ήταν μια σκιά, καθώς, σύμφωνα με το κόμμα, «γυναίκες και άνδρες δεν βγάζουν φωτογραφίες δίπλα δίπλα». Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν στη χώρα τέτοιες αντιλήψεις. Θα ετοιμάσουμε το νέο Σύνταγμα υπό την ηγεσία του 13ου Προέδρου μας κ. Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Θα ξαναχτίσουμε ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου, με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό