24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν – Χωρίς κεφάλια οι γυναικείες κούκλες στις βιτρίνες

Ειδήσεις Ελλάδα

Με εντολή των Ταλιμπάν, τα γυναικεία μανεκέν των καταστημάτων θα πρέπει πλέον α) να μην έχουν κεφάλια ή β) τα κεφάλια να καλύπτονται

Μετά από πρόσφατη εντολή των Ταλιμπάν, τα γυναικεία μανεκέν των καταστημάτων θα πρέπει πλέον α) να μην έχουν κεφάλια ή β) τα κεφάλια να καλύπτονται, προκειμένου να αποφεύγεται η ασέβεια και η πρόκληση. 

«Έχουμε διατάξει τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας, καθώς είναι ενάντια στη Σαρία», δήλωσε στις αρχές του μήνα ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του υπουργείου «για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας».

Σύμφωνα με την ερμηνεία των Ταλιμπάν του νόμου του Ισλάμ, η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος απαγορεύεται

This is Herat where the Taliban authorities have asked clothing shops to behead all “female mannequins” calling them “un-Islamic”. Herat was called “the pearl of Khurasan” by Rumi and has been considered the cultural capital of #Afghanistan. pic.twitter.com/CUBA6fSE74

— Zia Shahreyar l ضیا شهریار (@ziashahreyar) January 3, 2022

Στη συνέχεια, η αχρική εντολή αποκεφαλισμού έγινε πιο… ελαστική για λόγους οικονομικούς και κατόπιν αυτού, – και για να μην τις αποκεφαλίσουν τις κούκλες – οι καταστηματάρχες κάλυψαν τα κεφάλια όπως μπορούσαν. 

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν πρόσωπα κρυμμένα με αλουμινόχαρτα, υφασμάτινες κουκούλες, μαντήλες ακόμα και σακούλες να τυλίγουν τα κεφάλια στις κούκλες. 

Here are some images from one of my businesses. Almost all of my employees are female, ranging in age from 18 to 50, and they currently work in very unfavorable and stressful conditions. Taliban cannot win by segregating and repressing the half of the population. pic.twitter.com/cVDdsZitPM

— Faisal Azizi (@mfaisalazizi) January 18, 2023

Μια Αφγανή ακτιβίστρια, η Sara Wahedi, έγραψε: «Το μίσος των Ταλιμπάν για τις γυναίκες επεκτείνεται πέρα από τις ζωντανές. Είναι πλέον υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να καλύπτουν τα πρόσωπα από τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτές οι δυστοπικές εικόνες είναι ένα σημάδι του πόσο χειρότερη θα γίνει η ζωή των Αφγανών γυναικών αν ο κόσμος δεν σταθεί στο πλευρό τους».

Οι εικόνες έχουν γίνει viral και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα των social media. Ωστόσο, ένας χρήστης έγραψε ότι στην ίδια απόφαση υπόκεινται και τα ανδρικά μανεκέν.

Male mannequins are subject to the same ruling too. From my understanding, this isn’t abt misogyny; it’s abt the prohibition of statues. pic.twitter.com/5FbCGBlKwJ

— Khairul AJ (@khairul_aj) January 20, 2023

«Από ότι καταλαβαίνω, δεν πρόκειται για μισογυνισμό αλλά απόλυτη απαγόρευση των αγαλμάτων» ανέφερε, ποστάροντας και μια φωτογραφία από αντρικές κούκλες με καλυμμένο το κεφάλι.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό