20.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Νεκρός ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο τελευταίος   Σοβιετικός στρατιώτης, ο οποίος παρέμενε στο Αφγανιστάν μετά την υποχώρηση του Κόκκινου Στρατού το 1989, πέθανε σήμερα σε ηλικία περίπου 60 ετών,  ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές αρχές.

Ο Μπαχρεντίν Χακίμοφ,γνωστός ως σεΐχης Αμπντουλάχ, αφού ασπάστηκε το Ισλάμ, πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από θερμαντικό σώμα στην πόλη Χεράτ, σύμφωνα με τις αρχές.

«Πέθανε αφού εισέπνευσε αέριο που διέρρευσε από θερμαντικό σώμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμάντ Σαχ Μουσφίκ, ιατροδικαστής στο Χεράτ, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του δεν είχε ύποπτες συνθήκες.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Από αιχμάλωτος, οικογενειάρχης στο Χεράτ

«Ήρθε στο Αφγανιστάν με τα σοβιετικά στρατεύματα και πιάστηκε αιχμάλωτος», είπε ο Μουτζαχίντ σε ένα tweet. «Μετά έγινε μουσουλμάνος, παντρεύτηκε εδώ και έζησε στο Χεράτ».

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ ήταν αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών στον σοβιετικό στρατό που θα καταλάμβανε τη χώρα για δέκα χρόνια μετά την εισβολή του την παραμονή των Χριστουγέννων του 1979.

Γύρω στο 1985, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στη μάχη και σώθηκε χάρη σε Αφγανούς που τον παρέλαβαν και τον φρόντισαν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2015.

«Μένω εδώ και υπηρετώ τους μουτζαχεντίν για να αποζημιώσω τις ζημιές και τις φρικαλεότητες που έχω διαπράξει», είχε πει, ντυμένος με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα.

«Είμαι Αφγανός τώρα»

Ο Αμπντουλάχ εργαζόταν από το 2013 στο Μουσείο Μουτζαχεντίν στο Χεράτ, το οποίο εξυμνεί τη νίκη τους επί του Κόκκινου Στρατού. Ήταν προηγουμένως θεραπευτής, συνταγογραφώντας φαρμακευτικά βότανα σε Αφγανούς στα δυτικά της χώρας.

«Είμαι Αφγανός τώρα. Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν σε αυτό το Μουσείο», είπε.

«Ήταν ένας καλός άνθρωπος, ένας καλός μουσουλμάνος», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους φίλους του, ο Σαϊντ Γκουλάμ.

Το 1989, ο Κόκκινος Στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν μετά από μια δεκαετία πολέμου ενάντια στους υποστηριζόμενους από τη Δύση μουτζαχεντίν και την απώλεια 15.000 σοβιετικών στρατιωτών.

Αυτός ο πόλεμος οδήγησε το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο, συμβάλλοντας στην άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό