14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς η UNESCO

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πραγματοποιώντας την 44η σύνοδό της  αποφάσισε να διαγράψει την πόλη του Λίβερπουλ από τη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς έκρινε ότι τα νέα κτίρια υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.

Η πόλη η οποία είναι και η πατρίδα των Beatles εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2004.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Τατζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας.

Το Λίβερπουλ απειλούνταν με διαγραφή του από τη λίστα από το 2012 αφού η UNESCO προειδοποίησε ότι νέα κτίρια είχαν αλλάξει τον ορίζοντα της πόλης και καταστρέφουν την αξία του ως κληρονομιά του παραλιακού της τμήματος.

 

🔴 BREAKING

World Heritage Committee deletes Liverpool Maritime Mercantile City from UNESCO’s #WorldHeritage List – more information soon.https://t.co/8A7OGJynp8 #44WHC pic.twitter.com/t6vVrfAjDW

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳😷 (@UNESCO) July 21, 2021

Επιπλέον, τα σχέδια για το νέο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Έβερτον εγκρίθηκαν, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί.

Οποιαδήποτε διαγραφή από τη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι απώλεια των διεθνώς κοινών αξιών και δεσμεύσεων βάσει της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

“Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να την δει ιδίοις όμμασι”, είπε η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ.

Χαρακτήρισε την απόφαση  “ακατανόητη” και πως ελπίζει να υποβληθεί έφεση.

“Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούσε να υποβάλουμε έφεση”.

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε ωστόσο και η βρετανική κυβέρνηση.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό