29.5 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Αυτό είναι το plug-in υβριδικό BYD Shark!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ελάχιστα μετά την ανακοίνωση της επιβολής εισαγωγικού δασμού 102.5% σε όλα τα κινέζικα, αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που τα καθιστά πρακτικά τον απαγορευμένο καρπό στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η BYD παρουσίασε επιτέλους το πρώτο pickup της. Το Shark όμως, δεν είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Η BYD αποφάσισε να τοποθετήσει απέναντι από τα Ford Ranger, Toyota Hilux κ.ά. καταξιωμένα μοντέλα στην κατηγορία ένα plug-in υβριδικό pickup με σκληροτράχηλο design, άφθονη τεχνολογία και ένα κινητήριο σύνολο που προσφέρει κάτι περισσότερο από 430 ίππους και ηλεκτρική αυτονομία που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα. Θα είναι αρκετά; Η αγορά θα το κρίνει αυτό αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το BYD Shark, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι μία ελκυστική πρόταση που έχει την δυνατότητα να προβληματίσει το… κατεστημένο στην κατηγορία.

Καταρχάς, να αναφέρουμε ότι με μήκος που φτάνει τα 5 μέτρα και 45 εκατοστά, το Shark είναι μεγαλύτερο κατά 10 εκατοστά περίπου από όλους τους ανταγωνιστές του ενώ εμφανισιακά, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι δανείζεται αρκετά στοιχεία από μοντέλα όπως τις προτάσεις της Ford (βλ. Ranger και F-150). Οι τετραγωνισμένοι θόλοι του χαρίζουν μία αρκετά σκληροτράχηλη εμφάνιση ενώ το όνομα της εταιρίας είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα τόσο στην γρίλια όσο και στην πίσω πόρτα. Τα φωτιστικά σώματα δε, με την χαρακτηριστική LED “υπογραφή” σχήματος C και την μπάρα που ενώνει τα φανάρια τόσο στο εμπρός μέρος όσο και πίσω είναι αυτά που μας θυμίζουν τις προτάσεις του “μπλε οβάλ” ενώ οι τροχοί των 18 ιντσών ολοκληρώνουν το look που μοιάζει σε γενικές γραμμές να ισορροπήσει ανάμεσα στα εντός και τα εκτός δρόμου στοιχεία.

Στο εσωτερικό, υπάρχει μία περιστρεφόμενη οθόνη 12.8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό για τον χειρισμό του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης (που υποστηρίζει βεβαίως τα Apple CarPlay και Android Auto) καθώς και ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων μεγέθους 10.25 ιντσών. Λίγοι θα μείνουν παραπονεμένοι από την τεχνολογία που προσφέρει το BYD  Shark καθώς το νέο pickup έρχεται με μία ολοκληρωμένη σουίτα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, πληθώρα καμερών που εξασφαλίζουν άριστη οπτική γύρω και κάτω από το όχημα, έναν ασύρματο φορτιστή smartphone 50 Watt καθώς και ένα σύστημα head-up display 12 ιντσών για να μην παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο ο οδηγός όταν χρειάζεται κάποια σημαντική πληροφορία.

Ένα από τα highlights του BYD Shark είναι και το plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο που συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων με δύο ηλεκτροκινητήρες και μία μπαταρία 30 kWh. Χάρη σε αυτά, η κινέζικη εταιρία δηλώνει πως το pickup της προσφέρει πάνω από 430 ίππους (δεν αναφέρει κάποιο νούμερο για την ροπή) και πως μπορεί να διανύσει έως 850 χιλιόμετρα με φορτισμένη μπαταρία και γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την μπαταρία, το Shark μπορεί να διανύσει έως 100 χιλιόμετρα ενώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι όταν ο οδηγός απαιτήσει από το plug-in υβριδικό pickup ότι έχει να του δώσει, αυτό επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε 5.7 δευτερόλεπτα, μπορεί να ρυμουλκήσει έως 2.5 τόνους και προσφέρει ωφέλιμο φορτίο της τάξης των 835 κιλών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η BYD επέλεξε να χρησιμοποιήσει για το pickup της ένα πλαίσιο τύπου σκάλας αλλά ανεξάρτητη ανάρτηση εκτός από τον εμπρός άξονα και στον πίσω, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά αυτή την ισορροπία ανάμεσα στην… εργατικότητα του αυτοκινήτου και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό