Home Auto • Moto Αυτό είναι το νέο Fiat Panda;

Αυτό είναι το νέο Fiat Panda;

Ειδήσεις Ελλάδα

Γνωρίζουμε εδώ και πολλούς μήνες ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τη νέα γενιά του Fiat Panda. Ενός μοντέλου που πρόσφατα έκλεισε 40 χρόνια ζωής και η ιταλική εταιρία προσπαθεί να το θωρακίσει για το μέλλον, εξασφαλίζοντας γι’ αυτό άλλα τόσα χρόνια. Ένα μοντέλο που από το λανσάρισμα του στην αγορά, πιστό στις αξίες της Fiat έγινε σύμβολο της προσιτής κινητικότητας και ακόμα διατηρεί αυτό το status και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια. Παρότι όμως πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα μοντέλα του 2024, η Fiat έχει καταφέρει να κρατήσει ένα υψηλότατο επίπεδο μυστικότητας στον βαθμό που δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι να περιμένουμε.
Οι… εξαγγελίες για ένα “έξυπνα απλό” και ταυτόχρονα “cool” μοντέλο είναι καλές για την δημιουργία ντόρου αλλά δεν βοηθούν καθόλου στην δημιουργία έστω μίας θολής εικόνας και ακόμα περισσότερο, δεν βοηθούν καθόλου στο να καταλάβουμε αν τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αντιπροσωπευτικά του τελικού προϊόντος. Γιατί πολλοί θα πούνε ότι αυτό που βλέπεις στις εικόνες είναι αδιαμφισβήτητα το νέο Fiat Panda και άλλοι, με την ίδια ευκολία θα υποστηρίξουν το αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν πολλές αναφορές στο Centoventi Concept του 2019 και είναι αρκετά αληθοφανή ώστε να μας βάλουν σε σκέψεις αν και η αυθεντικότητα τους είναι κάτι που ακόμα ελέγχεται.

Καταρχάς, γνωρίζουμε ότι το νέο Panda θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μοντέλο που αντικαθιστά, με τις πρώτες αναφορές να λένε ότι θα αγγίζει τα 4 μέτρα σε μήκος με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρακτικότητα και την ευρυχωρία που θα προσφέρει σε αυτούς που θα το επιλέξουν όταν λανσαριστεί στην αγορά. Σχεδιαστικά, παρατηρούμε ότι διατηρεί τις κλασικές αναλογίες ενός hatchback αν και φανερά υπερυψωμένο ώστε να παρέχει μία βασική λειτουργικότητα ενός crossover οχήματος ενώ το design του παραμένει λιτό αλλά ταυτόχρονα χαρακτηριστικό. Το Panda είναι ούτως ή άλλως ένα μοντέλο που δεν απαιτεί υπερβολές και το αυτοκίνητο που βλέπουμε αν μη τι άλλου πληροί αυτή την προϋπόθεση. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα λεπτά φωτιστικά σώματα που ενώνονται με μία λεπτή μπάρα LED στο ύψος που η κλειστή γρίλια συναντά το καπό και λίγο πιο κάτω βλέπουμε τα τετράγωνα φώτα ομίχλης. Το ίδιο μοτίβο, τόσο σε επίπεδο γενικότερης κατεύθυνσης όσο και σε αυτό των λεπτομερειών συνεχίζεται και στο πίσω μέρος με τα επίσης τετράγωνα φανάρια να ενώνονται (επίσης) με μία λεπτή, οριζόντια μπάρα LED ενώ πάνω από το τζάμι διακρίνουμε μία μικρή, διακριτική αεροτομή.

Όσον αφορά στα μηχανικά, η Fiat και πάλι δεν έχει αποκαλύψει απολύτως τίποτα πέραν του γεγονότος ότι το νέο Panda θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν αντικαθιστά το υπάρχον, θερμικό μοντέλο αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι καθαρά θέμα χρόνου. Προς το παρόν πάντως, αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα δύο μοντέλα θα πωλούνται ταυτόχρονα, με το αμιγώς ηλεκτρικό να υποθέτουμε πως θα μοιράζεται πολλά κοινά μέρη με το ολοκαίνουριο Citroen e-C3. Αυτό σημαίνει ότι κατά πιθανότητα θα εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 113 ίππων και μία μπαταρία 44 kWh η οποία θα εξασφαλίζει αυτονομία 320 χιλιομέτρων. Αργότερα θα προστεθεί στην γκάμα μία ακόμα, πιο προσιτή έκδοση που θα φέρει το Νέο Panda πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 20.000 ευρώ θυσιάζοντας μέρος της αυτονομίας. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθουμε το ερχόμενο καλοκαίρι καθώς το Fiat Panda είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου, στα 125α γενέθλια της Fiat, πριν περάσει στην παραγωγή (στη Σερβία) με στόχο να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2024 ή στην χειρότερη των περιπτώσεων, τις αρχές του επόμενου έτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version