25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτό είναι το εξωγήινο Red Bull RB17!!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πιο συγκεκριμένα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενός φυσιολογικού ανθρώπου δεν είναι καλωδιωμένος ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τα νούμερα ενός οχήματος όπως το ολοκαίνουριο Red Bull RB17. Είμαστε συνηθισμένοι σε φυσιολογικά αυτοκίνητα, με φυσιολογικές τιμές, φυσιολογικές ιπποδυνάμεις και φυσιολογικές δυνατότητες. Όταν όμως μία εταιρία δίνει το πράσινο φως σε έναν άνθρωπο όπως ο Adrian Newey για να σχεδιάσει και να εξελίξει ένα αυτοκίνητο που ακροβατεί κυριολεκτικά στην αιχμή της τεχνολογίας σήμερα, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι… φυσιολογικό. Κάπως έτσι καταλήγουμε στο RB17 που αποτελεί το προϊόν 3 ετών σκληρής δουλειάς 120 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων στην Red Bull Advanced Technologies και ευτυχώς, δεν προορίζεται για χρήση σε δημόσιους δρόμους.

Τα αρχικά νούμερα του Red Bull RB17 είναι αρκετ ά για να προκαλέσουν ίλιγγο. Δεν είναι μόνο η φημολογούμενη αρχική τιμή των 5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ) ούτε το γεγονός ότι η παραγωγή θα περιοριστεί στα 50 αυτοκίνητα, κάθε ένα από τα οποία είναι ήδη… καπαρωμένα. Η ανατριχίλα ξεκινά αρχικά από το κινητήριο σύνολο, στην καρδιά του οποίου είναι ένας ατμοσφαιρικός V10 με χωρητικότητας 4.5 λίτρων που εξέλιξε ειδικά για το RB17 η πολύπειρη Cosworth και εκτός του ότι είναι ικανός για 1.000 άλογα, ο μέγιστος ρυθμός περιστροφής του αγγίζει τις 15.000 σ.α.λ.

Σαν να μην έφτανε αυτός, υπάρχει και ένας ηλεκτροκινητήρας 200 ίππων που ενσωματώνει στο 6-τάχυτο, σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων και αυξάνει την ιπποδύναμη στα 1.200 άλογα! Για ένα αυτοκίνητο που δεν πρόκειται να ζυγίζει περισσότερα από 900 κιλά! Για όνομα του Θεού, ένα Mazda MX-5 ζυγίζει περισσότερο και είναι αρκετά ενδιαφέρον με λιγότερους από 200 ίππους ακόμα και στην ισχυρότερη εκδοχή του. Βέβαια, το MX-5 δεν είναι σε θέση να παράγει 1.700 downforce, ούτε έχει φυσικά μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 350 km/h.

Το Red Bull RB17 είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανελέητο. Τόσο στις προδιαγραφές του όσο και στις δυνατότητες του. Η ανάρτηση αποτελείται από ρυθμιζόμενα pushrods αλά-F1, το σύστημα πέδησης δεν θα μπορούσε να μην είναι carbon-ceramic και τα ελαστικά εξελίχθηκαν ειδικά για το RB17 από την Michelin. Το πρωτότυπο που πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα του αυτές τις ημέρες στο Goodwood Festival of Speed εντυπωσιάζει με τις πανέμορφες καμπύλες του και τις motorsport επιρροές του αλλά δεν αποτελεί το τελικό προϊόν καθώς το RB17 θα ξεκινήσει τις δοκιμές το καλοκαίρι του 2025 ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Adrian Newey, το αυτοκίνητο είναι ικανό για χρόνους επιπέδου Formula 1 στα χέρια του κατάλληλου οδηγού και ταυτόχρονα, να προσφέρει ακόμα και σε κάποιον που το οδηγεί για πρώτη φορά μία αίσθηση εξοικείωσης που σπανιότατα προσφέρουν αυτοκίνητα αυτού του βεληνεκούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό