33.7 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αυτός είναι ο Ελ Κααμπί

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί η χρονιά για τον Ολυμπιακό να έδειχνε… χαμένη ή έστω δύσκολη λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όμως το φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από μαγικό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενίσχυσε την ομάδα του στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και αποφάσισε να προχωρήσει σε μία νέα αλλαγή προπονητή, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αναλαμβάνει.

Σαν να είχε… μαγικό ραβδάκι, ο Βάσκος μετέτρεψε τον Ολυμπιακό σε μία ομάδα που παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και είναι αποτελεσματική. Την Τετάρτη 29 Μαΐου, γράφτηκε η πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του συλλόγου, καθώς κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, το Conference League με 1-0, χάρις σε γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Το «ταξίδι» του Αγιούμπ Ελ Κααμπί δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όπως είχε δηλώσει στην UEFA, τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Άρχισε να παίζει μπάλα στους δρόμους και παράλληλα με το σχολείο, έκανε διάφορες δουλειές για να μπορέσει να βγάλει ένα εισόδημα και να έχει να φάει. 

Καθάριζε χαλιά, πουλούσε αλάτι και ασχολούταν με τη ξυλουργική. Η επιβίωση δεν ήταν εύκολη στην οικογένειά του, ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δούλεψε σκληρά για να συντηρήσει τον εαυτό του και όλο αυτό του έμαθε ότι η ζωή δεν είναι εύκολη, καθώς παράλληλα έκανε αυτό που αγαπούσε, να παίζει ποδόσφαιρο.

Το ξεκίνημα της καριέρας του και η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό

Ο Ελ Κααμπί ξεκίνησε σχετικά μεγάλος την επαγγελματική του καριέρα. Στα 24 του έπαιξε στην Μπερκανέ, ομάδα της πατρίδας του, με την οποία σε 15 αγώνες είχε 17 γκολ. Η εξαιρετική του σεζόν, τον έκανε περιβόητο στην Ασία και η κινέζικη Χεμπέι τον έκανε δικό της, στην οποία αγωνίστηκε 1.5 χρόνο, πετυχαίνοντας 13 τέρματα σε 32 εμφανίσεις.

Ο ίδιος, επέστρεψε στο Μαρόκο τον Γενάρη του 2019 για λογαριασμό της Γουϊντάντ, με την οποία είχε 30 γκολ σε 50 εμφανίσεις (έμεινε εκεί 1.5 χρόνο). Νούμερα τα οποία ήταν… αξιοζήλευτα και έδειχνε με κάθε πρώτη ευκαιρία ότι έχει τρομερή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα.

Το 2021 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Τουρκία, με τη φανέλα της Χατάγιασπορ. Κάθισε για 2 χρόνια και σε 55 εμφανίσεις, πέτυχε 26 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ. Για λίγους μήνες, μετακόμισε στο Κατάρ και την Αλ Σαντ (7 συμμετοχές, 2 γκολ), ώσπου ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό.

Το παράδειγμα του Ελ Αραμπί έδωσε… μεταγραφάρα στον Ολυμπιακό

Για πολλούς ο κορυφαίος στράικερ στη σύγχρονη ιστορία των «ερυθρόλευκων» είναι ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός είχε έρθει σε ηλικία 33 ετών από το Κατάρ, έχοντας εμπειρίες από τη La Liga και έστω αν υπήρχε γκρίνια όταν έγινε η μεταγραφή, φρόντισε από νωρίς να δείξει το πόσο δεινός σκόρερ είναι.

Στα πρότυπα αυτής της μεταγραφής, έτσι και ο συμπατριώτης του, Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ήρθε από το Κατάρ, με σκοπό να γίνει ο νούμερο ένα επιθετικός της ομάδας. Από τα πρώτα του ματς, ο 30χρονος είχε δείξει κάτι διαφορετικό και πως μπορεί ο Ολυμπιακός να βασιστεί σε αυτόν.

Στο πρωτάθλημα έκανε τρομερά πράγματα και τερμάτισε δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ με 17 γκολ, πίσω από τον Λορέν Μορόν του Άρη που είχε 20. Ωστόσο εκεί που έκανε… θραύση και έγραψε ιστορία, είναι στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Σε 19 παιχνίδια συνολικά από το περασμένο καλοκαίρι και τα προκριματικά της ομάδας, ο Ελ Κααμπί σκόραρε 16 φορές!

🚨🚨 OFFICIAL – Record Breaker! Ayoub El Kaabi becomes the first player to score 11 goals in a single UEFA club competition knockout stage#UCL ◎ 10 – Cristiano (2017) ◎ 10 – Benzema (2022) #UEL ◎ 10 – Falcao (2011) #UECL ◉ 11 – Ayoub El Kaabi (2024)#UECLFinal pic.twitter.com/Dgqt3QOfmS

— MoroccanGrinta (@MoroccanGrinta) May 29, 2024

Στα νοκ άουτ παιχνίδια του Conference League, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού. Σε 9 παιχνίδια, βρήκε δίχτυα 11 φορές και έγραψε ιστορία, καθώς ξεπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Καρίμ Μπενζεμά και τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει 11 γκολ σε μία σεζόν στα νοκ άουτ ματς διοργάνωσης της UEFA, με τους τρεις προαναφερθέντες, να έχουν ρεκόρ 10 γκολ.

Ο Μαροκινός είναι πρώτος σκόρερ φέτος σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (ξεπερνάει αυτούς του Champions League και του Europa League) και ήταν αυτός που με γκολ στο 116′, έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του Ολυμπιακού και έκανε τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα να… ξεσηκωθεί. 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό