33.6 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Αυτή η μπαταρία για έξυπνους φακούς επαφής φορτίζει με τα δάκρυα μας!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε δει σε ταινίες όπως το Mission: Impossible είναι οι έξυπνοι φακοί επαφής που εμφανίζουν κάθε είδους ωραίες πληροφορίες ακριβώς στο οπτικό πεδίο του πρωταγωνιστή. Το πρόβλημα με μια τέτοια συσκευή είναι ότι χρειάζεται ενέργεια για την παραγωγή των χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Οι συμβατικές μπαταρίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για προφανείς λόγους, ενώ δεν θα ήταν εφικτό να φορτιστούν με συμβατικό τρόπο.

Παρόλα αυτά, ένας ερευνητής αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει ασφαλείς, εξαιρετικά λεπτές μπαταρίες για έξυπνους φακούς επαφής. Η λύση είναι ένα ειδικό πακέτο μπαταριών που είναι μόλις και μετά βίας παχύτερο από μια τούφα τριχών, ώστε να χωράει σε έναν φακό επαφής. Είναι εντυπωσιακό ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από τα σάκχαρα που περιλαμβάνονται στα δάκρυα μας. Όσο περισσότερη υγρασία υπάρχει στα μάτια μας, τόσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία. Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη δημιουργία έξυπνων φακών επαφής, αλλά και σε φακούς που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.

Ο επιστήμονας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, Lee Seok Woo, δήλωσε στο CNBC ότι μια σκηνή από μια ταινία Mission: Impossible τον έκανε να σκεφτεί τους έξυπνους φακούς επαφής. Στην τέταρτη ταινία της σειράς, ένας πράκτορας χρησιμοποιεί φακούς με εξελιγμένες δυνατότητες, όπως η αναγνώριση προσώπου και η παρακολούθηση των ματιών.

Ο Lee και η ομάδα του αναγνώρισαν ότι οι έξυπνοι φακοί επαφής θα χρειαστούν μπαταρίες που θα είναι ασφαλείς και άνετες στη χρήση. Οι φακοί επαφής έχουν πάχος μόλις 0,5 mm, οπότε οι μπαταρίες θα πρέπει να είναι ακόμη πιο λεπτές. Ο Lee επινόησε μια μπαταρία που έχει διαστάσεις περίπου 0,2 mm, δηλαδή περίπου διπλάσιο από το πάχος της ανθρώπινης τρίχας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επινόησαν έναν τρόπο τροφοδοσίας της μπαταρίας που είναι ασφαλής για τον χρήστη. Εξέτασαν μια βιοσυμβατή εναλλακτική λύση αλατούχου διαλύματος σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που θα βρείτε σε κάθε είδους συσκευές, όπως τα smartphones.

Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί χρησιμοποιώντας μια κανονική ενσύρματη μέθοδο ή μια χημική μέθοδο. Η τελευταία συνίσταται σε μια χημική αντίδραση μεταξύ της γλυκόζης που επικαλύπτει την μπαταρία και των ιόντων νατρίου και χλωρίου στο αλατούχο διάλυμα. Οκτώ ώρες από αυτή τη διαδικασία θα σας δώσουν μια φόρτιση 80% στους έξυπνους φακούς, η οποία είναι καλή για μερικές ώρες χρήσης.

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος να φορτίσετε τους έξυπνους φακούς επαφής. Απλά τους φοράτε και αφήνετε το ανθρώπινο σώμα να κάνει τα δικά του. Τα δάκρυα περιέχουν επίσης γλυκόζη, οπότε οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορείτε να επαναφορτίσετε την μπαταρία των έξυπνων φακών επαφής κλαίγοντας ενώ τους φοράτε.

Οι ερευνητές φαίνεται να έχουν ήδη ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Μπορεί να φορτίσει και με τις δύο μεθόδους, αλλά εκεί είναι που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί. Η μπαταρία μπορεί να παράγει τάση από 0,3V έως 0,6V. Αυτό δεν είναι αρκετά υψηλό για να τροφοδοτήσει την αποθήκευση δεδομένων ή τη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο. Θα χρειαζόσασταν και τα δύο αυτά πράγματα για οποιαδήποτε ουσιαστική λειτουργικότητα AR από ένα προϊόν όπως οι έξυπνοι φακοί επαφής.

Ενώ οι ερευνητές εργάζονται ήδη για τη βελτίωση των προδιαγραφών της μπαταρίας για εμπορικές χρήσεις, έχουν ήδη εντοπίσει μια άλλη πιθανή χρήση της μπαταρίας. Ο Lee και η ομάδα του εξετάζουν τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς, διαβάζοντας το επίπεδο σακχάρου στα δάκρυα.

Αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική συσκευή, αν μπορεί να προσφέρει μη επεμβατική παρακολούθηση του σακχάρου. Δεν είναι σαφές πότε ένα τέτοιο προϊόν θα είναι έτοιμο για εμπορική χρήση, αλλά οι ερευνητές θέλουν να καταστήσουν την τεχνολογία μπαταρίας όσο το δυνατόν πιο προσιτή. Ο Lee ισχυρίζεται, πάντως, ότι κάθε μπαταρία θα κοστίζει μόνο μερικά δολάρια.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον César Couto on Unsplash

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό