22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία  προτίθενται για να ανοίξουν πλήρως τις οικονομίες τους τους επόμενους μήνες, με τους ηγέτες και των δύο χωρών να σχεδιάζουν μέτρα για να επιτρέψουν στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού να κινούνται πιο ελεύθερα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να επιτρέψει στους εμβολιασμένους ξένους τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα το νωρίτερο το 2022, ακόμη και όταν δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια των εμβολιασμένων πολιτών και των μόνιμων κατοίκων της.

Οι ειδικευμένοι μετανάστες και οι φοιτητές που εμβολιάζονται θα επιτρέπονται στη συνέχεια, είπε σε συνέντευξή του στο Channel Seven, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Θα φτάσουμε και σε ξένους επισκέπτες – πιστεύω του χρόνου», είπε ο κ. Μόρισον. «Η προτεραιότητα είναι οι Αυστραλοί».

Τα σχόλια του πρωθυπουργού ήταν οι πιο σταθερές διαβεβαιώσεις για το πότε η χώρα μπορεί να ανοίξει ξανά τα σύνορά της, έχοντας κλείσει τον Μάρτιο του 2020. Εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν υποστεί έκτοτε μακροχρόνια lockdown και αυστηρές πολιτικές στα σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι μια διεθνής απαγόρευση ταξιδιών θα αρθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καθώς τα εθνικά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Από την Τρίτη, 67% των Αυστραλών είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και το 46% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χρησιμοποιούν οι Νεοζηλανδοί

Στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είπε την Τρίτη ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα εθνικό πιστοποιητικό εμβολίου για να μπουν σε «χώρους και περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου» όπως τα καλοκαιρινά φεστιβάλ μουσικής.

Το πιστοποιητικό, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί τον Νοέμβριο, θα είναι ένα έγγραφο που οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν σε ψηφιακή μορφή ή να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθεί να ολοκληρώνει το σχέδιο για το πού θα χρησιμοποιηθούν τα πιστοποιητικά πέρα ​​από εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, αν και τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι μια πιθανότητα, είπε η κ. Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου. Δεν θα απαιτηθούν για ψώνια σε σούπερ μάρκετ ή για υγειονομική περίθαλψη, πρόσθεσε.

Η κ. Άρντερν παρότρυνε τους ανθρώπους στη χώρα να εμβολιαστούν προτού οι κάρτες γίνουν απαίτηση. «Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα καλοκαιρινά σχέδια μπορούν να προχωρήσουν χωρίς διακοπή», είπε. «Θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς».

«Για να είστε πλήρως εμβολιασμένοι και πλήρως προστατευμένοι και να απολαύσετε τα πράγματα που αγαπάτε», πρόσθεσε, «πρέπει να εμβολιαστείτε – αυτόν τον μήνα, όχι τον Δεκέμβριο».

Το σχέδιο ακολουθεί τα βήματα χωρών όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες κάρτες για να διαχειριστούν την πρόσβαση σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες.

Η Νέα Ζηλανδία είπε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι λόγω του ότι η παραλλαγή Δέλτα στο Όκλαντ αποδείχθηκε αδύνατο να κατασταλεί, η χώρα θα απομακρυνθεί από ένα σχέδιο μηδενισμού των κρουσμάτων Co που επέτρεψε στους κατοίκους να ζουν με λίγους περιορισμούς καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τη Δευτέρα, σχεδόν το 80 % των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στη Νέα Ζηλανδία είχαν λάβει μία δόση εμβολίου Co και περίπου 48 % είχαν λάβει δύο δόσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τους NYT

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό