16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστηρότεροι κανόνες στις αμερικανικές τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τις πρόσφατες χρεοκοπίες και την αναταραχή  στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν πολύ αυστηρότερους κανόνες στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, γράφει η Wall Street Journal.

«Οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατά μέσο όρο 20% υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις», αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση των κανόνων θα μπορούσε να παρουσιαστεί επίσημα αργότερα αυτόν τον μήνα. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της τραπεζικής δραστηριότητας. Το επιτόκιο για τις μεγάλες τράπεζες με μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», θα μπορούσε επίσης να υπάρξει απότομη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για ιδρύματα όπως η Morgan Stanley και η American Express.

Η Fed ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αντιπρόεδρος Μάικλ Μπαρ είπε σε επιτροπή του Κογκρέσου τον Μάιο ότι η Fed εξετάζει προσεκτικά αλλαγές κανόνων για μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες.Το υπόβαθρο των εκτιμήσεων είναι οι πρόσφατες ανατροπές στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.Τον Μάρτιο, χιλιάδες πελάτες άρχισαν να αποσύρουν τεράστια ποσά από τις περιφερειακές τράπεζες Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

Η  SVB χρεοκόπησε όταν  οι πελάτες της  είχαν προηγουμένως αποσύρει  42 δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους μέσα σε μόλις πέντε ώρες. Ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό