23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυξημένη κατά 189% η τιμή του ρεύματος, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  για τον  Σεπτέμβριο, αφού που διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € /  MWh το 2020. Παράλληλα αναμένεται νέα αύξηση για τον Οκτώβριο.

Οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh . Το πρόβλημα είναι ευρύ σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ στον Βορρά οι χρεώσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ η αναφορά γίνεται στον   Σεπτέμβριο διότι αυτή η τιμή θα αποτυπωθεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι επιβαρύνσεις έρχονται μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η σχετική αναγωγή προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh.

Η κρατική επιδότηση

Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δουν στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο υπάρχει το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Άρα ο λογαριασμός θα φουσκώσει για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh , αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται  αυτή την επιδότηση.

 

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό