20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γ. Αλεξ. 

Εικόνα συναγερμού παρουσιάζει η ενεργειακή αγορά λόγω των τιμών των ρύπων. Ήδη η έντονα ανοδική πορεία έχει επιφέρει αυξήσεις σε τιμολόγια όσων προμηθευτών έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, ενώ και στη μέση και υψηλή τάση υπάρχουν αυξήσεις.

Καταλύτης βέβαια είναι το τι θα πράξει η ΔΕΗ καθώς κατέχει πάνω από το 60% της αγοράς και είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ν», μέσα στον Μάιο η ΔΕΗ αναμένεται στη χαμηλή τάση να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα CO2 και έτσι να επιφέρει «χαμηλές αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ στους καταναλωτές», όπως τονίζεται σχετικά από πηγές της επιχείρησης.  «Ωστόσο», αναφέρεται, «με την έλευση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση λόγω και της εισόδου στο ενεργειακό μίγμα περισσότερης ενέργειας από τους κλάδους των ΑΠΕ και αποκλιμάκωσης των τιμών των ρύπων» κι έτσι πιθανόν η αύξηση των 2-3 ευρώ ανά λογαριασμό να φύγει και πάλι.

Πάντως, ήδη αυξήσεις έχουν περάσει λόγω ρήτρας ρύπων σε τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές της αγοράς.

Κινήσεις πράσινης εξωστρέφειας

Σε στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης συνεργειών για τον κλάδο των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών, αλλά και σε μια «πράσινη εξωστρέφεια» προχωρούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. ‘Oπως ανέφερε χθες κατά τις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, προβλέπεται ότι το αργότερο έως το 2024 το μερίδιο της εταιρείας στις ΑΠΕ να αγγίζει το 20%, από 2% που είναι σήμερα. Όπως τόνισε από μια σειρά υποψήφιων έργων 7 GW, που διαθέτει η εταιρεία, έως το 2023 θα έχουν αναπτυχθεί μονάδες συνολικής ισχύος 1,5 GW. Παράλληλα η εταιρεία με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα αναπτύξει κρίσιμες συνέργειες αλλά και θα αποκτήσει «καύσιμα» για διεθνή επέκταση.

Mιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανέφερε ότι και η ΔΕΗΑΝ επιδιώκει να συνάψει συνεργασίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.  O κ. Μαύρος τόνισε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει συσταθεί η κοινή εταιρεία με την RWE για να προχωρήσει η υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη έργων έως και 2 GW στην Ελλάδα. «Η σημερινή ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 9 δισ. θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία» τόνισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό