23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

«Αυγή»: Ένταση μεταξύ Κασσελάκη και εργαζομένων – Βόμβα για «πτώχευση» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αποτυπώθηκε στη νέα συνάντηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τους εργαζόμενους της «Αυγής», στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, το μεσημέρι της Παρασκευής (5/7).

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», θέτοντάς το μάλιστα ως προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση για την επόμενη μέρα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε την πρόθεση του κόμματος να στηρίξει την «Αυγή» και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ανέφερε, ότι, από οικονομικής πλευράς, τα πράγματα έχουν φτάσει πια σε σημείο χωρίς επιστροφή. Άφησε μάλιστα υπόνοιες για τους χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ανέφερε ότι είναι τόσο κακή η κατάσταση στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, που χρειάζεται να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να κηρυχθεί πτώχευση. Σενάριο που δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν ούτε το έθεσε κάποιος άλλος στη συνάντηση.

Οι προτάσεις Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε τις δύο προτάσεις που έθεσε και στη χθεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους της εφημερίδας. Η πρώτη είναι να «καθαρίσει» η «Αυγή» από τις οφειλές της, να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις και να καταβάλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά να υπάρξει αυτοδιαχείριση στην εφημερίδα, να την αναλάβουν δηλαδή οι εργαζόμενοι.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρήσει ένα ποσοστό συμμετοχής στην ιδιοκτησία της, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα.

Η δεύτερη πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη προς τους εργαζόμενους είναι να «φύγει» ο ΣΥΡΙΖΑ από βασικός μέτοχος και να αντικατασταθεί από κάποιον ιδιώτη επενδυτή.

Από την πλευρά των εργαζομένων, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καμία συζήτηση για το μέλλον της «Αυγής» εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει πίσω την απόφασή της για το «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη προς τους εργαζόμενους ότι «αν ήταν στη θέση τους» θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα «με αφετηρία τη μείωση της χρηματοδότησης του κόμματος προς την Αυγή κατά 50%».

Χωρίς νέο ραντεβού

Με την παρότρυνση Κασσελάκη στους εργαζόμενους να σκεφτούν αυτά που τους είπε, η συνάντηση ολοκληρώθηκε ενώ δεν ορίστηκε νέο ραντεβού.

Αύριο Σάββατο (6/7) οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματισμένη τους κινητοποίηση και τη Δευτέρα θα κάνουν συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, διατρανώνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα αιτήματά τους.

Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν, πέραν του Στέφανου Κασσελάκη, ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά.

Στο πλευρό των εργαζομένων η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Στα γραφεία της εφημερίδας και στο πλευρό των δημοσιογράφων της «Αυγής», βρέθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), Maja Sever, η οποία συνομίλησε με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Κανείς δεν μπορεί να κλείσει την “Αυγή”. Ή όχι; Στις 26 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας. Ζήτησα από τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να εξοφληθούν οι μισθοί των εργαζόμενων και να αναλογιστεί τη σημασία του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην Ελλάδα», δήλωσε η Maja Sever, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για τη δίκη Καραϊβάζ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό