21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αστεροειδής κατέστρεψε αρχαία πόλη εμπνέοντας τη βιβλική ιστορία για Σόδομα

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν 3.600 χρόνια οι κάτοικοι μιας αρχαίας πόλης στη Μέση Ανατολή, γνωστή σήμερα ως Tall el-Hammam, έκαναν τις καθημερινές τους εργασίες μη γνωρίζοντας πως ένας παγωμένος διαστημικός βράχος ερχόταν κατά πάνω τους με 61.000 χιλιόμετρα την ώρα. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, ο βράχος εξερράγη 4 χιλιόμετρα από το έδαφος, παράγοντας μία έκρηξη 1.000 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Όσοι είδαν την έκρηξη τυφλώθηκαν αμέσως. Η θερμοκρασία του αέρα έφτασε τους 2.000 βαθμούς Κελσίου εξαϋλώνοντας ρούχα, δέρμα και ξύλο. Σπαθιά, ακόντια, τείχη και κεραμικά έλιωσαν και σε μία στιγμή όλη η πόλη καιγόταν. Δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε το ωστικό κύμα με ταχύτητα 1.200 χιλιομέτρων την ώρα, πιο ισχυρό από το μεγαλύτερο κυκλώνα, καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο. Κανείς από τους 8.000 κατοίκους ή ζώα δεν επέζησε. Περίπου ένα λεπτό αργότερα και 22 χιλιόμετρα δυτικά, το ωστικό κύμα χτύπησε και τη βιβλική πόλη Ιεριχώ, καταστρέφοντας τα τείχη της και ανάβοντας φωτιές.

Scientific Reports/ Nature.com

Όλα αυτά τα συμπεράσματα έρχονται μετά από 15 χρόνια μελετών εκατοντάδων αρχαιολόγων και αναλύσεις υλικών από ΗΠΑ, Καναδά και Τσεχία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports και συνυπογράφονται από 21 επιστήμονες διαφόρων κλάδων.

Οι επιστήμονες, βλέποντας την καταστροφή στην πόλη, απέκλεισαν την πιθανότητα σεισμού, ηφαιστείου ή πολέμου. Ο υπεύθυνος της καταστροφής ήταν ένας αστεροειδής, παρόμοιος σε μέγεθος με αυτόν που κατέστρεψε 80 εκατομμύρια δέντρα στην Τουνγκούσκα της Ρωσίας το 1908. Οι αποδείξεις εντοπίστηκαν σε κομμάτια άμμου, τα οποία σχηματίζονται μόνο σε πίεση 5 gigapascals, σαν να έχει κανείς δηλαδή έξι στρατιωτικά τανκ στο δάχτυλό του. Επιπλέον πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως τα κεραμικά της εποχής θα έλιωναν στους 1.500 βαθμούς Κελσίου. Βρέθηκαν επίσης σφαιρίδια από εξατμισμένο σίδηρο και άμμο που έλιωσαν στους 1.590 βαθμούς Κελσίου. Όλα αυτά δείχνουν πως οι θερμοκρασίες στην πόλη ξεπέρασαν αυτές των ηφαιστείων και η μόνη φυσική πηγή είναι μία κοσμική σύγκρουση.

Scientific Reports/ Nature.com

Οι επιστήμονες θεωρούν μάλιστα πως η λεκτική περιγραφή της καταστροφής της πόλης συνεχίστηκε για γενεές, μέχρι που καταγράφηκε ως η βιβλική καταστροφή στα Σόδομα. Η Βίβλος περιγράφει την καταστροφή μίας πόλης κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, όπου πέτρες και φωτιά έπεσαν από τους ουρανούς σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους. Αν η αντιστοίχιση είναι αληθινή, θα έχουμε την πρώτη γραπτή καταγραφή μίας τέτοιου μεγέθους καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Scientific Reports/ Nature.com

: Unboxholics

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό