35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ας σκεφθούμε, μήπως η γλώσσα μας μπορεί να μας ενώσει!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία του Κώστα Λαλιώτη κατέθεσε πρόταση στην Βουλή προκειμένου η ολομέλεια να προχωρήσει σε ομόφωνο ψήφισμα για να καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και την Unesco η «Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα». Ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας την χαρακτηρίζει αυταπόδεικτα συμβολική και ουσιαστική, γιατί σηματοδοτεί, σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα και μέσα σε διεθνείς αναταράξεις, μια εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Είχα αναφερθεί από την στήλη αυτή σε άρθρο με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μια ξεχασμένη επέτειος». H πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου. Ο έλληνας καθηγητής διδάσκει από το 1979 Νεοελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, και με πραγματικό οίστρο αγωνίστηκε σε συνεργασία με τα κλασικά λύκεια και την Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και της Καλαβρίας, που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αυτή. Ας επισημάνουμε εδώ ότι στην Ιταλία εξακολουθούν να λειτουργούν κλασικά λύκεια με μεγάλη επιτυχία, ενώ στη χώρα μας έχουν προ πολλού καταργηθεί με συνέπειες που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν.

Επί χρόνια η κίνηση αυτή δεν εύρισκε ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία. Τελικά όμως, το όραμα έγινε πραγματικότητα και η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, το 2017, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ημερομηνία συνδυάστηκε με εκείνη του θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) τού εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, και αφιερώθηκε στον ποιητή, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία και τη γλώσσα.

Ο Γ. Κορίνθιος έχει ξεκινήσει και τώρα σε συνεργασία με τον συνάδελφό του στο Los Angeles Φίλιππο Τρεβεζά, μια νέα προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από τον ΟΗΕ. Στη νέα αυτή κινητοποίηση πρωτοστατούν ο καθηγητής στη Σορβόννη Χρήστος Κλαίρης, ο πρ. πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ελληνικών Ερευνών, η Hellenic Library Of Southern California, ο καθηγητής Νίκος Καραπιδάκης και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η επέτειος, όμως, για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, παρά την καθιέρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων το 2017, ελάχιστα μνημονεύθηκε τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι η πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ θα μας αφυπνίσει. Ο φόβος μου είναι, μήπως και πάλι δεν υπάρξει από την Βουλή το ανάλογο ενδιαφέρον, και παραπεμφθεί για πολύ χρόνο το θέμα στις καλένδες, ενώ ad hoc πρέπει να υποβληθεί το αίτημα στον ΟΗΕ και την Unesco.

Ας ελπίσουμε ότι η ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει σε ομόφωνο ψήφισμα για τη γλώσσα μας, που η αξία της είναι αδιαπραγμάτευτη. Πιστεύω, εξάλλου, ότι μια ομοφωνία στο θέμα αυτό θα αλλάξει το σκηνικό της Ελληνικής Βουλής και για επόμενα θέματα, που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τα λόγια του γλωσσολόγου μας ομότιμου καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη γλώσσα μας, και κάτω από την πανεπιστημιακή έδρα, κοντά στην κοινωνία, στην οποία απευθυνόμενος, επισημαίνει: «Μη γελιόμαστε! Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός του γραπτού λόγου. Τα κείμενά μας τα γραμμένα στα ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μάς έμαθε, μάς γνωρίζει και μάς ξεχωρίζει όλος ο κόσμος. Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός της γης».

Ας σκεφθούμε…

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό