25.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, ολοκληρώνεται το deal για τις θέσεις-κλειδιά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκινά στις 13.30 η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τους ηγέτες να αναμένεται να καθορίσουν τη βασική ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία.

Άλλωστε σήμερα αναμένεται να κλείσει και η συμφωνία για τις βασικές θέσεις στους θεσμούς. Όπως φαίνεται οι ηγέτες έχουν καταλήξει στην υποψηφιότητα τριών: Φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν, Αντόνιο Κόστα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στη θέση Σαρλ Μισέλ) και Κάγια Κάλας αντί του Μπορέλ.

Ξεσπά η Μελόνι: Σουρεαλιστικές οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. – Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

Λόγω του θανάτου του πεθερού του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως πληροφορεί το Politico. Ως εκ τούτου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ισπανίας κατά τη συνάντηση.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων αναπληρώνουν τακτικά άλλους ομολόγους τους για να μιλήσουν εξ ονόματός τους όταν δεν μπορούν να παραστούν σε μια σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου. Παραδοσιακά, οι ηγέτες των γειτονικών χωρών τείνουν να «τα βρίσκουν».

Οι ηγέτες της Ισπανίας βασίζονται παραδοσιακά στους Πορτογάλους ομολόγους τους, αλλά η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη Λισαβόνα, όπου η παρουσία του κεντροδεξιού πρωθυπουργού  Λουίς Μοντενέγρο, «ώθησε» τον Σάντσεθ να κλίνει προς την πλευρά Σολτς.

Βρυξέλλες: Οι ηγέτες των 27 αποφασίζουν για τα ανώτατα αξιώματα στην Ε.Ε.

Συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

Παρών σήμερα θα είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Η ΕΕ πρόκειται να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία και οι ηγέτες θέλουν επίσης να θέσουν στο προσκήνιο τις πρόσφατες πρωτοβουλίες υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπως η επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση μετά από αυτό, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη σειρά των θεμάτων.

Οι ηγέτες δεν πρόκειται απλώς να συζητήσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ και τη λεγόμενη στρατηγική ατζέντα, καθορίζοντας τις προτεραιότητες πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων, όπως η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και η χρηματοδότηση της άμυνας.

Θα είναι επίσης η τελευταία τέτοια Σύνοδος για τον Μαρκ Ρούτε, καθώς αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο τα καθήκοντα του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό