22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχίζει η δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσουν στις 9 το πρωί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής κατά της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Οι δύο κατηγορούμενοι δεν θα λογοδοτήσουν για το βασικό σκέλος της Novartis που σχετίζεται με τα 10 πολιτικά πρόσωπα, κατηγορίες για τις οποίες έχουν απαλλαγεί αμετάκλητα με βούλευμα, αλλά διότι δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει το 2015 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των τότε Υπουργών Υγείας Κουρουμπλή και Ξάνθου για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Η κ. Τουλουπάκη κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος θεωρείται ως ο ηθικός αυτουργός στο αδίκημα κι επιπλέον κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε 3 εισαγγελικούς λειτουργούς.

13 τακτικοί δικαστές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, 6 αναπληρωτές και 2 εισαγγελείς.

-Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι:

Τακτικά μέλη:

Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου

Αναπληρωματικά μέλη:

Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι:

Τακτικά μέλη:

Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου

Εισαγγελέας θα είναι η κ. Ολγα Σμυρλή με αναπληρώτρια την κ. Αριστέα Θεοδόση.

Πρώτος μάρτυρας ο Λοβέρδος

Συνολικά 13 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι διαρκέσει αρκετά, με πρώτο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μαζί με τους Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου είχαν καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των Κουρουμπλή- Ξάνθου.

Θα ζητήσουν τηλεοπτική κάλυψη

Οι δύο κατηγορούμενοι θα υποβάλλουν αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον . Ωστόσο, για να γίνει δεκτό το αίτημά τους θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου και η Εισαγγελέας.

Ακολουθούν στη λίστα των μαρτύρων οι 3 εισαγγελείς που καταγγέλλουν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση στο έργο τους: Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό