24.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Αρμενία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται πως έκαναν αρχαιολόγοι της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Münster στην αρχαία πόλη Αρταξάτα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού Πανεπιστημίου, εντοπίστηκαν τα ερείπια μιας μέχρι πρότινος άγνωστης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στην αρχαία πόλη της Αρμενίας.

Το εντυπωσιακό εύρημα αποτελείται από ένα οκταγωνικό κτήριο με σταυροειδείς προεκτάσεις. Η αρχαιολογική ομάδα έφερε στην επιφάνεια τμήματα της εκκλησίας και τα μελέτησε χρησιμοποιώντας γεωφυσικές μεθόδους.

«Το κτίριο χρονολογείται περίπου στον 4ο αιώνα και είναι η παλαιότερη αρχαιολογικά τεκμηριωμένη εκκλησία στη χώρα. Δείχνει εντυπωσιακά στοιχεία για τον πρώιμο χριστιανισμό στην Αρμενία», παρατήρησε ο καθηγητής Achim Lichtenberger του Πανεπιστημίου του Münster.

«Οι οκταγωνικές εκκλησίες ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτές από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πρωτοεμφανίστηκαν τον 4ο αιώνα μ.Χ.», πρόσθεσε ο Mkrtich H. Zardaryan, καθηγητής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας.

Τυπολογικά το εύρημα αντιστοιχεί σε παλαιοχριστιανικά μνημεία. Στις προεκτάσεις σε σχήμα σταυρού, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα υπολείμματα ξύλινων πλατφορμών που χρονολογούνται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.

Το οκταγωνικό κτίριο, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, είχε απλό δάπεδο και πλακάκια από τερακότα. Τα ευρήματα από μάρμαρο δείχνουν ότι η εκκλησία ήταν πλούσια διακοσμημένη με αυτό το υλικό που εισήχθη από τη Μεσόγειο.

Η γερμανοαρμενική ομάδα θα συνεχίσει τις ανασκαφές τους και ελπίζουν να κάνουν νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος σε ποιον ήταν αφιερωμένος ο ναός.

Ποιος έχτισε την εκκλησία

Σύμφωνα με το μύθο, το 301 μΧ., ο Αρμένιος βασιλιάς Τιριδάτης Γ’ απάστηκε τον Χριστιανισμό όταν βαπτίστηκε από τον Γρηγόριο τον Φωτιστή στην Αρταξάτα. Η Αρμενία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ, ήταν το πρώτο χριστιανικό κράτος που ιδρύθηκε ποτέ.

Το μεσαιωνικό μοναστήρι του Khor Virap, σε απόσταση αναπνοής από την εκκλησία που ανακαλύφθηκε τώρα, είναι μια υπενθύμιση αυτής της παράδοσης. Η Αρταξάτα χρησίμευε ως πρωτεύουσα του Βασιλείου της Αρμενίας, που κυβερνούσαν οι δυναστείες των Αρταξιάδων και των Αρσακιδών. Η πόλη μετατράπηκε σε σημαντική μητρόπολη κατά την ελληνιστική περίοδο και υπήρξε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Αρμενίας για σχεδόν έξι αιώνες.

Η αρμενογερμανική ερευνητική ομάδα εξερευνά την ελληνιστική μητρόπολη Αρταξάτα στην πεδιάδα του Αραράτ από το 2018.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό