15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρκτική: Νέο αρνητικό ρεκόρ για τα επίπεδα του πάγου τους καλοκαιρινούς μήνες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο όγκος του πάγου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μέσα και γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να τον μετρούν με συνέπεια το 1978.

Ακόμη μια ανησυχητική παρατήρηση για τα επίπεδα του πάγου στην Αρκτική ανακοίνωσε η ΝASA, αναφέροντας πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, το δέκατο που καταγράφεται.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις από δορυφόρους ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έφτασε στον ελάχιστη ετήσιο όγκο του στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. Το κάλυμμα πάγου συρρικνώθηκε σε έκταση 4,67 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,80 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) φέτος, περίπου 1,55 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (598.000 τετραγωνικά μίλια). ) κάτω από το ελάχιστο μέσο όρο 1981-2010 των 6,22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (2,40 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια).

Ο όγκος του πάγου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μέσα και γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να τον μετρούν με συνέπεια το 1978.

Τα τελευταία 16 χρόνια (2007 έως 2022) ήταν οι χαμηλότερες 16 ελάχιστες μετρήσεις, με το 2022 να ισοδυναμεί με το 2017 και το 2018, ο όγκος να είναι αντίστοιχος της 10ης-44ης χρονιάς παρατηρήσεων χαμηλότερων παρατηρήσεων.

Το δορυφορικό αρχείο διατηρείται από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), το οποίο φιλοξενεί ένα από τα Κατανεμημένα Ενεργά Κέντρα Αρχειοθέτησης της NASA.

«Φέτος σηματοδοτείται η συνέχιση της πολύ μειωμένης κάλυψης από θαλάσσιο πάγο από τη δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Walt Meier, ερευνητής θαλάσσιου πάγου στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική αλλαγή στο κάλυμμα του πάγου ως απόκριση στις θερμοκρασίες θέρμανσης».

Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής λιώνει κατά τους θερμότερους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και συνήθως φτάνει στον ελάχιστο όγκο του τον Σεπτέμβριο. Καθώς ο καιρός είναι πιο δροσερός και έχει λιγότερο φως το χειμώνα, ο πάγος θα μεγαλώσει ξανά και θα φτάνει στο μέγιστο μέγεθος του γύρω τον Μάρτιο.

Η όγκος του θαλάσσιου πάγου ορίζεται ως η συνολική περιοχή στην οποία η συγκέντρωση πάγου είναι τουλάχιστον 15%. Η απεικόνιση, που δημιουργήθηκε στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland, δείχνει διακυμάνσεις στην έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που αποκτήθηκαν από το όργανο Advanced Microwave Scanning Radiometer 2 (AMSR2) στην Japan Aerospace Δορυφόρος Παρατήρησης Αποστολής Παγκόσμιας Αλλαγής της Υπηρεσίας Εξερεύνησης 1st-Water “SHIZUKU” (GCOM-W1).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό