21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από τον σοσιαλισμό στο ευρώ-Απόψε στις 21.00 στον ΣΚΑΪ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ 7 επεισοδίων, «Καταστροφές και Θρίαμβοι», είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν μας, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους. 

Στο 6ο επεισόδιο, απόψε στις 21.00, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Στάθης Καλύβας ερευνά την περίοδο μεταξύ των ετών 1974-2004.

Επεισόδιο 6 – Από τον σοσιαλισμό στο ευρώ: 1974-2004

1989: Η Μεταπολίτευση σε κρίση
1974: Ένα νέο πολίτευμα
1981: Το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ
1990: Μια νέα «Μεγάλη Ιδέα»

Το 1974, η χώρα αποκτά το πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο πολίτευμα που είχε ποτέ στην ιστορία της. Λίγα χρόνια μετά γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, μιας κλειστής λέσχης των πιο πλούσιων και ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως, μεγαλώνουν και οι προσδοκίες μιας κοινωνίας που αλλάζει ριζικά, προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερη ευημερία. Το πολιτικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί αυτές τις αυξημένες προσδοκίες μέσα σε μια δυσχερή οικονομική συγκυρία. Το 1981, κατακτά την εξουσία ένα νέο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίζεται πως το κλειδί για την εκπλήρωση των προσδοκιών αυτών είναι ο σοσιαλισμός.

Οι πολιτικές που εφαρμόζει έχουν αρχικά ισχυρό πολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, αλλά το 1989 οδηγούν σε μια μεγάλη κρίση: ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, η ξαφνική σοβαρή ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο της προσωπικής του ζωής, η ακραία πόλωση με απανωτές εκλογές που δημιουργούν το αίσθημα της ακυβερνησίας, η κοινωνική αναταραχή με καθημερινές απεργίες και διαδηλώσεις, τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα και το φάσμα της χρεοκοπίας συνθέτουν μια εικόνα παρακμής και κατάρρευσης.

Δεκαπέντε μόλις χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, η Μεταπολίτευση φαίνεται να κλονίζεται. Τελικά όμως, η χώρα όχι μόνο θα αποφύγει την κατάρρευση, αλλά μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα πετύχει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη, κατακτώντας, πρωτοφανή γι’ αυτήν, επίπεδα ευημερίας. Και αυτό, γιατί τη δεκαετία του ‘90, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία θα συνταχθούν γύρω από ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο: τη συμμετοχή της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα θα βρεθεί μέσα στον πυρήνα της Ευρώπης. Η χώρα θα περάσει στη νέα χιλιετία εκπέμποντας οικονομική ευρωστία, γεωπολιτική υπεροχή και αυτοπεποίθηση. Δείχνει να έχει μπει σε μια εντελώς νέα τροχιά, να έχει ανέβει κατηγορία.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙΜίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Στάθη ΚαλύβαΚάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, στον ΣΚΑΪ

Δείτε το trailer:

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό