16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τον Λουίς (Ενρίκε) στον… Λουίς (Ντε Λα Φουέντε) η Εθνική Ισπανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αντίο Λουίς Ενρίκε», «Καλώς ήρθε Λουίς Ντε Λα Φουέντε». Με την αλλαγή προπονητή δύο μέρες μετά την απογοήτευση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η Ισπανία, που επικρίθηκε για τη στειρότητα του παιχνιδιού της, ξεκινά ένα «νέο στάδιο» με έναν άγνωστο τεχνικό… αλλά που ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον προκάτοχό του.

Είναι αυτό το τέλος του «τίκι-τάκα», αυτό το παιχνίδι κατοχής με σύντομες πάσες, ευχάριστο στη θέαση αλλά στείρο όταν δεν υπάρχουν οι σκόρερ; Όχι και τόσο σίγουρο.

Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε, μέχρι στιγμής προπονητής της ισπανικής ομάδας κάτω των 21 ετών (Εθνική Ελπίδων), επιλέχθηκε την Πέμπτη από την ισπανική ομοσπονδία (RFEF) για να αναλάβει στη θέση του Λουίς Ενρίκε, που απολύθηκε δύο ημέρες μετά τον αποκλεισμό στη φάση των «16» του Μουντιάλ 2022 από το Μαρόκο στα πέναλτι (3-0).

Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ο 61χρονος Ντε Λα Φουέντε κέρδισε τον Μαρσελίνο, πρώην προπονητή της Βαλένθια, της Σεβίλλης και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που περίμενε ήσυχα τη σειρά του.

Ο Ντε Λα Φουέντε, ωστόσο, a priori προσφέρει λιγότερες εγγυήσεις, χωρίς κανένα μεγάλο σύλλογο στο προπονητικό βιογραφικό του. Μόνο λίγοι ισπανικοί πάγκοι από χαμηλότερες κατηγορίες (Πορτουγκαλέτε, Αουρέρα Βιτόρια, Αθλέτικ Μπιλμπάο Β΄ και Αλαβές).

Όμως, ο τεχνικός με τα άσπρα γένια και τα μικρά στρογγυλά γυαλιά έχει πολύ καλό επίπεδο επαφής με τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες, συνδεδεμένη με τα εννέα χρόνια που πέρασε στην έδρα του ισπανικού ποδοσφαίρου, στο Λας Ρόζας της Μαδρίτης.

Το 2013, αρκετούς μήνες μετά την απόλυσή του από την Αλαβές, ο Ντε Λα Φουέντε συμφώνησε να αναλάβει την ισπανική ομάδα κάτω των 19 ετών. Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια, μέχρι το 2018, πριν την άνοδό του στον πάγκο των Ελπίδων και την Ολυμπιακή ομάδας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, ο τεχνικός οδηγεί την ισπανική ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από τη Βραζιλία (1-2). Το πλεονέκτημα όμως είναι ότι είχε πολλούς παίκτες υπό τις οδηγίες του οι οποίοι τώρα είναι στελέχη της Εθνικής Ανδρών.

Ο Ουνάι Σιμόν, ο Έρικ Γκαρθία, ο Πάου Τόρες, ο Πέδρι, ο Ντάνι Όλμο ή ο Μάρκο Ασένσιο, για παράδειγμα, συμμετείχαν μαζί του στην περιπέτεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν τον πρόσφατο αποκλεισμό τους στο Κατάρ.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές το στυλ παιχνιδιού του μοιάζει αρκετά με αυτό του Λουίς Ενρίκε, αλλά ο Ντε Λα Φουέντε είναι λιγότερο ριζοσπαστικός και επιδιώκει περισσότερη καθετότητα στα φτερά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό