15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τη θλίψη των παιδικών χρόνων στη λάμψη της Μόσχας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Πάτσαν Ντάκα έλαμψε στην Μόσχα, σκόραρε τέσσερα γκολ στην νίκη της Λέστερ επί της Σπαρτάκ και η ιστορία της ζωής του θα μπορούσε να γίνει ταινία!

Wonderkid. Για πολλούς ο «νέος Έρλινγκ Χάαλαντ», καθώς ήταν εκείνος που τον διαδέχθηκε στην Σάλτσμπουργκ, όταν ο Νορβηγός «κανονιέρης» άνοιξε τα φτερά του για την Ντόρντμουντ. Τα 60 γκολ σε μια διετία, εκτός από την σύνδεση με τον Χάαλαντ του έδωσαν και την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ!

Το καλοκαίρι του 2021 μεταγράφηκε στην Premier League με την φανέλα της Λέστερ. Ο Πάτσον Ντάκα, περί ου ο λόγος, έκανε θραύση στην Μόσχα το βράδυ της Τετάρτης, πέτυχε «καρέ» στην νίκη της ομάδας του επί της Σπαρτάκ(4-3) στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Europa League και έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα.

Ποιός είναι όμως ο 23χρονος από την Ζάμπια που αναγκάζει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να μιλά για τα κατορθώματα του και να αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς;

Έχασε τον πατέρα του στα 12, είδε τον «κολλητό» του να μένει ανάπηρος!

Ο «Πάπα», όπως τον φωνάζουν οι δικοί του άνθρωποι, γεννήθηκε το 1998 στη Σινγκόλα της Ζάμπια. Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής πατέρας, του Νατάλι, του «κόλλησε» το μικρόβιο για το ποδόσφαιρο αλλά και για την Λίβερπουλ. Ο μικρός Ντάκα ερωτεύθηκε από μικρός την στρογγυλή θέα αλλά η ζωή του έφερε την πρώτη τεράστια απώλεια σε αρκετή νεαρή ηλικία. Στα 12 του θα χάσει τον πατέρα του σε τροχαίο. Από εκείνη την στιγμή η μητέρα του, Ζόσεφιν, έγινε το απόλυτο στήριγμα, ο πιο σημαντικός λόγος που έχει πετύχει όσα έχει πετύχει μέχρι και σήμερα, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε ανάρτησή του προς την μητέρα του.

«Μητέρα μου είσαι ο λόγος για όσα είμαι σήμερα. Οι προσευχές και τα διδάγματά σου με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ. Δεν μπορώ να ανταποδώσω όσα εσύ μου έδωσες αλλά θα κάνω τα πάντα για να μην μετανιώσεις που είμαι παιδί σου».

Στα 17 του και είναι ήδη παίκτης της Εθνικής Νέων της χώρας του θα δει τον πιο κοντινό του φίλο και επίσης διεθνή, Τσάνγκε Καλάλε, να μένει παράλυτος έπειτα από τροχαίο!

Αυτά τα δύο περιστατικά παρά τον πόνο που του προκάλεσαν, τον έκαναν πιο δυνατό, τον πείσμωσαν περισσότερο, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρο του πατέρα αλλά και του φίλου του. Να παίξει στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Η Σάλτσμπουργκ τον έκανε να «λάμψει», η Λέστερ τον παρουσίασε στο κορυφαίο επίπεδο

Το 2016 σε ένα τουρνουά, θα κάνει… παπάδες με την Εθνική Ελπίδων. Ξεχώριζε για την σωματοδομή, την ταχύτητα, την εκτελεστική του δεινότητα. Η Τότεναμ, η Λιλ κι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες θα σημειώσουν το όνομα του υψηλόσωμου φορ στο μπλοκάκι τους. Η Σάλτσμπουργκ, όμως θα μπει πολύ πιο δυνατά στο κυνήγι της απόκτησής του και θα τον κάνει δικό της. Αρχικά θα αγωνιστεί ως δανεικός στην Λίφερινγκ και σταδιακά θα ενσωματωθεί στην Σάλτσμπουργκ. Την σεζόν 2019/2020 θα κάνει το… μπαμ! Θα σκοράρει 26 φορές, θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη και το καλοκαίρι του 2021 θα κάνει το άλμα στην Premier League, με την Λέστερ να δαπανά 30 εκατομμύρια ευρώ!

Ο τεχνικός της Λέστερ, Μπρένταν Ρότζερς έβλεπε στο πρόσωπό του έναν νέο Βάρντι και σιγά-σιγά δείχνει να δικαιώνεται για την επιλογή του. Όπως είχε εξηγήσει και το καλοκαίρι:

«Έχει αρκετά κοινά με την Βάρντι. Για αυτόν τον επιλέξαμε. Του αρέσει να παίζει στην πλάτη της άμυνας, είναι άριστος εκτελεστής και πολύ γρήγορος. Είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να βγάλει όλο το ταλέντο του».

Τα δώρα στην μητέρα του, τα ιδιωτικά τζετ και η αγάπη στον Ιησού

Ο Ντάκα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην μητέρα του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα της κάνει κάποιο σημαντικό δώρο. Συνήθως αυτοκίνητο! Στα πιο πρόσφατα γενέθλιά της, της πήρε ακόμη ένα, ένα SUV! Παράλληλα, προτιμά να χρησιμοποιεί ιδιωτικά τζετ για τα ταξίδια του και αξιοσημείωτη είναι η αγάπη του για τον Χριστό. Εξάλλου, σε πολλές από τις αναρτήσεις του στο instagram, συχνά αναφέρει την εξής φράση: «Make Jesus your aim». Δηλαδή «κάνε τον Ιησού το όπλο σου».

Είδωλό του; Ο Σάμουέλ Ετό αλλά και ο Ντιντιέ Ντρογκπά, δύο θρύλοι του αφρικανικού ποδοσφαίρου με τεράστια καριέρα στην Ευρώπη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό