22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από οιοδήποτε κίνητρο για τη διάθεση για ρίσκο ο στόχος των 1400 μονάδων παραμένει

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

·        Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια πιθανότατα  αποφασιστική φάση.

·        Τα αεροπορικά ταξίδια παγκόσμια αυξάνονται, όπως και οι τιμές των εισιτηρίων.

·        Η Ρωσία και η Ουκρανία αναφέρουν σκληρές μάχες κατά μήκος της πρώτης γραμμής καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση.

·        Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Η Κίνα και η Γαλλία αντάλλαξαν απόψεις για τον πόλεμο, με αξιωματούχους να συμφωνούν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια πολιτική διευθέτηση.

·        Οι Ευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας πρόκειται να παρατείνουν την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών της μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία λένε ότι οι εισαγωγές από την Ουκρανία μειώνουν τις τιμές και απειλούν τους ντόπιους αγρότες. Είναι μια κίνηση που κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την ένταση με την Ουκρανία.

Η τεχνολογία οδηγεί

Η Apple θα χρεώσει 3.499 δολάρια για τα πολυαναμενόμενα ακουστικά μικτής πραγματικότητας, δοκιμάζοντας εάν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε μια τεχνολογία που η εταιρεία βλέπει ως το μέλλον των υπολογιστών. Η συσκευή, η οποία μοιάζει με γυαλιά σκι υψηλής τεχνολογίας και θα έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα, αναμένεται να φτάσει στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από άλλες περιοχές αργότερα.

Η SEC μηνύει την Binance

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε την Binance Holdings και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Changpeng Zhao για κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών, παραπλάνηση επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών και παραβίαση των κανόνων κινητών αξιών.

Αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περαιτέρω για την αντιμετώπισή τους – ενισχύοντας τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ανώτεροι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν «ειλικρινείς» συνομιλίες στο Πεκίνο, ημέρες αφότου οι αρχηγοί άμυνας των δύο χωρών συμμετείχαν σε ένα γεμάτο φόρουμ ασφαλείας που αποκάλυψε τα όρια στη διόρθωση της διμερούς σχέσης.Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς» και «παραγωγικές», με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναφέρει σε ανακοίνωση της Δευτέρας ότι η ανταλλαγή ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκατάσταση της «διπλωματίας υψηλού επιπέδου».

Στην Αθήνα

Υπάρχει η κίνηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων που έχουν πάρει την κατηφόρα υπογραμμίζοντας την ανυπομονησία των θεσμικών να αποτυπώσουν την επενδυτική βαθμίδα πριν αυτή δοθεί επισήμως.

Υπάρχει μια αλυσίδα εταιρικών αποτελεσμάτων που αποκαλύπτει την κατάλληλη αναπροσαρμογή των διοικήσεων στις τρέχουσες παγκοσμίως συνθήκες. Αυτά με τη σειρά τους υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας και υπόσχονται υπερ-απόδοση αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αλλά αυτά που συμβαίνουν στο ταμπλό της Αθήνας αποκαλύπτουν ότι η αγορά μας δεν βρίσκεται από χρηματιστηριακή άποψη με ότι χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες αγορές του ευρώ.

Η εβδομάδα έφερε απώλειες, μικρές βέβαια, αλλά απώλειες. Παρά ταύτα η στατιστική εικόνα της πλειονότητας των δεικτοβαρών  μετοχών χαρακτηρίζεται από ορατή βελτίωση.

Μια σύγκριση του χαμηλού εβδομάδας με αυτό της προηγούμενης θα πείσει για την ακρίβεια της παρατήρησής μας. Παράλληλα το ανώτερο εβδομάδας για τους ΓΔ FTSE25 FTSEM έγινε και ανώτερο τελευταίων τριών μηνών του 2023 παρά το -0,25% για τον ΓΔ, το -0,79%, ενώ ο μόνος δείκτης κεφαλαιοποίησης με κέρδη ήταν της μεσαίας +1,24%. Ενώ από την αρχή του χρόνου η απόδοση – μεταβολή του μέσου όρου είναι 31%.

Δεν χρειάζεται επίσης να θυμίσουμε πως αυτός είναι ο μήνας που η παράδοση των χρηματιστηρίων παγκόσμια θέλει να ξεπουλά τις θέσεις τους ή έστω μέρος εξ αυτών και τα διαθέσιμα από αυτό το ξαλάφρωμα να σκέφτεται να τα τοποθετήσει το φθινόπωρο. Κάτι που έγινε στις αγορές της ευρωζώνης. Εύκολα διαπιστώνεται αν αναζητήσετε τα στατιστικά ανά μήνα για τους DAX -1,6%, CAC -5,2%, FTSE 100 -5,4%, StoxxEurope 600 -3,2%, FTSE MIB -3,8% και IBEX 35 -2,1%. Δεν είναι με άλλα λόγια αποτέλεσμα αυταπάτης ή ψευδαισθήσεων η εκτίμηση πως όσα συμβαίνουν στην Αθηναϊκή αγορά αποτελούν στοιχεία που υπερασπίζονται την άποψη πως η φάση αυτή δεν συμβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά μια φορά στα δέκα δεκαπέντε χρόνια.

Στις 45 μετοχές που συνιστούν τους FTSE25 & FTSEM οι 25, σε μια εβδομάδα με αγχωτικές συνθήκες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, μετά από ράλι φαινομενικά εκτός λογικής και κόντρα στον παγκόσμιο κανόνα του sell in May, το ανώτερο βδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών.  Επηρεάζοντας και τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών. Παράλληλα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αντίληψης πως δεν θα είναι πυροτέχνημα η κίνηση των αποτιμήσεων προς ανώτερα επίπεδα.

Την ποικιλία των ερεθισμάτων ανέφερε το σχόλιο της Leon Depolas Sec.: “Στο εσωτερικό, η αδυναμία του ΓΔΧΑ τις προηγούμενες ημέρες ενδέχεται να λάβει τέλος στην περιοχή των 1190 μονάδων, καθώς βαδίζουμε για τις εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι εντός του μήνα 19 Εισηγμένες, εκ των οποίων οι 6 είναι Δεικτοβαρείς, κόβουν μέρισμα η/και επιστρέφουν κεφάλαια. Βαρύτητα θα δοθεί στα στοιχεία εργασίας Μαΐου (εξαιρουμένου του Αγροτικού τομέα) στις ΗΠΑ, εν όψει και της απόφασης της FED στις 14 Ιουνίου, αλλά και της ΕΚΤ την αμέσως επόμενη ημέρα”.

Από την Piraeus Sec. υπήρξε η συνήθης στόχευση σε επιμέρους τίτλους: “Περιμένουμε από την Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, υποστηριζόμενη από τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, μετά τη συμφωνία για το ύψος του χρέους στις ΗΠΑ. Επαναδιατυπώνουμε τη θετική μας στάση για τη Μυτιληναίος, μετά και την δυνατή καθοδήγηση της Διοίκησης για το 2023 και τη σημαντική δημιουργία αξίας από τις πρόσφατες μεγάλες επενδυτικές κινήσεις”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό