25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Από γαλλικό κόσκινο η ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκέ, ανακρίθηκε από τις γαλλικές αρχές για την ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι ο Βαλκέ ανακρίθηκε από Γάλλους δικαστές ως μάρτυρας κατηγορίας, κάτι που ακολουθεί την ανάκριση των εισαγγελέων του πρώην προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, τον Νοέμβριο.

Το 2016, η παγκόσμια ομοσπονδία απέλυσε τον Βαλκέ και αργότερα του επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 12 χρόνια, μετά από κατηγορίες ότι πούλησε εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη μαύρη αγορά, καθώς και κατηγορίες για κατάχρηση δαπανών και διαφθορά στην πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA για επτά κατηγορίες. Ο Βαλκέ ήταν από καιρό το δεξί χέρι του Μπλάτερ, αναθέτοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία.

Η παρουσία του στη FIFA ήταν από μόνη της αξιοσημείωτη. Το 2007 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ, κατηγορούμενος από αμερικανό δικαστή ότι είπε ψέματα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση με τη Mastercard.

Στο επίκεντρο της γαλλικής έρευνας, που ξεκίνησε το 2019, είναι το πώς το Κατάρ κέρδισε την ανάθεση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου ένα παγωμένο απόγευμα του Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη, το 2010, μετά από μήνες παρατεταμένου «πολέμου» προσφορών. Ο Βαλκέ φέρεται να ανακρίνεται ως μάρτυρας κατηγορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι… «βαρέων βαρών» υποψήφιες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ευνόησε το Κατάρ, προς μεγάλη απογοήτευση του ποδοσφαιρικού κατεστημένου, των παρατηρητών, των μέσων ενημέρωσης και των φιλάθλων.

Ο Βαλκέ είχε πιέσει ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που πήγαινε στο Κατάρ. Τον Νοέμβριο του 2010, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διοργάνωσε γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον σημερινό εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και στη συνέχεια το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, Μισέλ Πλατινί.

Η γαλλική έρευνα εξετάζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τριών, που θα ήθελε τον Πλατινί να ψηφίζει υπέρ του Κατάρ κατόπιν αιτήματος του Σαρκοζί.

Μετά από αυτή τη συνάντηση η Παρί Σεν Ζερμέν αγοράστηκε από την Qatar Sports Investments (QSI), ενώ μέχρι τότε ανήκε στην Colony Capital fund, της οποίας εκπρόσωπος στην Ευρώπη ήταν ο Σεμπαστιέν Μπαζέν, φίλος του Σαρκοζί, αναφέρει η Le Monde.

Ο Βαλκέ έχει εμπλακεί έκτοτε σε ελβετικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη πλαστογράφηση εγγράφων σχετικά με τις συμφωνίες μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 120 ημερών με αναστολή και καταδικάστηκε να καταβάλει στη FIFA 1,75 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση. Εκείνος αρνείται τις κατηγορίες και άσκησε έφεση κατά της ποινής.

Οι υποτιθέμενοι δεσμοί με το τηλεοπτικό δίκτυο beIN Sport, που ανήκει στο Κατάρ, μέσω μιας βίλας που υποτίθεται ότι παρασχέθηκε από τρίτα μέρη που σχετίζονται με το αφεντικό της beIN Sport και πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Τον Μάρτιο, ο Βαλκέ και ο Αλ-Κελαϊφί πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου (TPF), στην Μπελινζόνα, για την προσφυγή που άσκησαν οι Ελβετοί εισαγγελείς σε σχέση με την παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030 στο δίκτυο BeIN.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό