25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Από βδομάδα θα υποστηρίζονται τα third-party καταστήματα εφαρμογών στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν απλά θέμα χρόνου, αλλά η Apple θα επιτρέψει τα third-party καταστήματα εφαρμογών στο iPad από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η αλλαγή αυτή θα γίνει με την έλευση της επόμενης μεγάλης έκδοσης του iPadOS, του λειτουργικού συστήματος που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το iPad.

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με το Digital Markets Act (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σύνολο κανόνων για τη δικαιοσύνη της αγοράς και την προστασία του ανταγωνισμού. Το περασμένο φθινόπωρο, η Επιτροπή κοινοποίησε έναν κατάλογο με έξι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν χαρακτηριστεί ως «gatekeepers», καθώς λειτουργούν τις λεγόμενες «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας» (CPS).

Όσον αφορά την Apple, η Επιτροπή χαρακτήρισε αρχικά τρία προϊόντα και υπηρεσίες ως CPS: το λειτουργικό της σύστημα για κινητά iOS, το marketplace διανομής εφαρμογών της, το App Store, και το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Safari. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι προσθέτει στον κατάλογο και το iPadOS.

Παρόλο που ο αριθμός των χρηστών του iPadOS δεν πληρούσε το όριο για να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του DMA, η Επιτροπή έχει κάποιο περιθώριο κινήσεων στους χαρακτηρισμούς και δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα κλειδώματος ιδίως για τους επιχειρηματικούς χρήστες.

Η Apple είχε έξι μήνες στη διάθεσή της για να ενημερώσει το iPadOS και να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με το DMA. Το οποίο μας φέρνει και στη σημερινή ανακοίνωση. Ξεκινώντας με το iPadOS 18, οι χρήστες στην ΕΕ θα μπορούν να εγκαθιστούν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών. Ομοίως, οι δημιουργοί web browser θα μπορούν να κυκλοφορούν browsers για το iPad με τις δικές τους browser engines.

Δεδομένου του διαφορετικού χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης με το DMA για το iOS, οι πρόσφατες αλλαγές στο τελευταίο στην ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί για τους χρήστες iPad στην ΕΕ. Για παράδειγμα, λειτουργεί ήδη το AltStore PAL, υποστηρίζονται emulators όπως το Delta, προστέθηκαν εφαρμογές torrenting όπως το iTorrent κλπ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί είναι ότι η Apple δεν φαίνεται να φέρνει αυτή τη λειτουργικότητα σε προηγούμενες εκδόσεις του iPadOS, αλλά μόνο στις συσκευές που θα λάβουν το iPadOS 18. Αυτές είναι οι εξής:

iPad Pro (M4)iPad Pro 12.9” (3rd gen+)iPad Pro 11” (1st gen+)iPad Air (M2)iPad Air (3rd gen+)iPad (7th gen+)iPad mini (5th gen+)

Τα τελευταία στοιχεία υιοθέτησης της Apple για το iPadOS 17 αναφέρουν ότι τρέχει στο 77% όλων των συσκευών που παρουσιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ το 15% εξακολουθεί να τρέχει με το iPadOS 16 και το 8% εξακολουθεί να τρέχει μια παλαιότερη έκδοση του iPadOS. Το iPadOS 18 θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα υποστηριζόμενα iPad στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό