31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Απόφαση της εταιρείας παραγωγής να βγει από την αποζημίωση το Lonarid

Ειδήσεις Ελλάδα

Απάντηση σε όσα λέγονται και γράφονται έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγουν κωδεϊνούχα φάρμακα από τη λίστα αποζημίωσης έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «REAL FM».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, την απόφαση να περάσει στην αρνητική λίστα το Lonarid την έλαβε η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία που το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε «Με κατηγορεί ο κύριος Πολάκης και κάποια sites ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους και ότι αυτή είναι άλλη μια ανάλγητη απόφαση του Γεωργιάδη. Να σας πω τα πραγματικά περιστατικά.

Το Lonarid είναι ένα φάρμακο που η προηγούμενη εταιρία που το παρήγαγε, η Boehringer Ingelheim είχε σταματήσει να το παράγει εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καθόλου. Για αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι το Lonarid έχει καταργηθεί.

Η νέα εταιρία η οποία το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή. Η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στη λίστα και το Lonarid δεν είναι το μοναδικό φάρμακο, οπότε μπορεί να βγει στην αρνητική λίστα.

Από την ώρα που πήραμε αυτή την απόφαση το Lonarid θα υπάρχει, σε λίγες μέρες, ξανά στα φαρμακεία.

Άρα, η ερώτηση είναι τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το Lonarid λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών πλέον θα υπάρχει, αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το συγκεκριμένο φάρμακο έχει μικρή κατανάλωση, αφού η δαπάνη του κάθε χρόνο ανέρχεται μετά βίας στο 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αύξησης κόστους σε φάρμακα για το γενικό πληθυσμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό