35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Απόφαση ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης για την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά το 2019

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το 2019. Αλλά ουσιαστικά τα επιτόκια ήταν σταθεροποιημένα από το 2014 οπότε εύλογα οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλώντας τη μείωση είχαν κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες «ανοδικό πάρτι.»

Οι αυξήσεις επιτοκίων λειτούργησαν αποτελεσματικά κατά του πληθωρισμού Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ βασίστηκε στις αποφάσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Από την τελευταία σύνολο του Δ.Σ. τον Σεπτέμβριο 2023, η πολιτική των υψηλών επιτοκίων επέφερε αποτελέσματα καθώς ο πληθωρισμός (στην Ευρωζώνη) υποχώρησε περισσότερο από 2,5% και οι προοπτικές του εμφανίζονται πολύ καλές. Οι πιέσεις που δημιουργούνται από τις αυξήσεις τιμών μειώθηκαν θεαματικά. Οι εκτιμήσεις (προβολές)  δείχνουν πλέον ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,5%, σε 2,2% το 2025 και σε 1,9% το 2026.  

Ποσοτικές μειώσεις και στα προγράμματα PEPP κατά 7,5 δις ευρώ

Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι θα μειωθούν οι επαναγορές ομολόγων και εταιρικών ομολόγων που προέκυψαν από το πρόγραμμα PEPP κατά 7,5 δις ευρώ μηνιαίως κατά το β’ εξάμηνο του 2024.

Μετά από 5 τρίμηνα οικονομικής στασιμότητας, η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% κατά το α’ τρίμηνο 2024. Ο κλάδος των υπηρεσιών αυξάνεται, και οι κλάδοι μεταποίησης και βιομηχανίας δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης σε χαμηλά όμως επίπεδα. Η ΕΚΤ αναμένει να συνεχίσει η οικονομία να ανακάμπτει καθώς υψηλοί μισθοί  και βελτιωμένες συνθήκες εμπορίου ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τους μισθούς. 

Ισχυρότερες εξαγωγές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη για τα επόμενα τρίμηνα του 2024 καθώς η παγκόσμια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% στο α’ τρίμηνο 2024 προσθέτοντας περίπου 500.000 νέες θέσεις απασχόλησης και οι έρευνες δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η ανεργία υποχώρησε κατά 6,4% τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του Ευρώ. Οι δημοσιονομικές και δομικές οικονομικές πολιτικές φιλοδοξούν να κάνουν την οικονομία της Ευρωζώνης πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, που θα βοηθούσε να αυξηθεί η ανάπτυξη και να μειωθούν οι τιμές μεσοπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον Μάιο έναντι 2,4% τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα μειώθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο 2,6% αλλά αυξήθηκε οριακά ο πληθωρισμός στην ενέργεια στο 0,3%. Ο πληθωρισμός αγαθών μειώθηκε τον Μάιο στο 0,8% ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αυξήθηκε θεαματικά στο 4,1%.

Οι κίνδυνοι στην ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού είναι ισορροπημένοι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά θα υποχωρήσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό