20.7 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει: Η Χαμάς σχεδίαζε νέα 11η Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ με τις πλάτες της Χεζμπολάχ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια απόρρητη έκθεση 36 σελίδων, που φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times, η Washington Post και η Daily Mail, αποκαλύπτει ότι η Χαμάς σχεδίαζε μια νέα 11η Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, προσβλέποντας στη στήριξη της Χεζμπολάχ για την επιτυχία του σχεδίου. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα απόρρητα έγγραφα, η Χαμάς ήθελε η Χεζμπολάχ και το Ιράν να συνδράμουν στην επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την επίθεση -με την κωδική ονομασία «το μεγάλο έργο»- το φθινόπωρο του 2022. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Χαμάς «έκανε την πεθαμένη», προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα αιφνιδιαστεί. Την ίδια ώρα ο Σινουάρ έλεγε στους κορυφαίους αξιωματούχους ότι «πρέπει να κρατήσουν τον εχθρό πεπεισμένο ότι η Χαμάς θέλει ηρεμία στη Γάζα».

Σε όλο αυτό το διάστημα ωστόσο, η Χαμάς εκπαίδευε τους μαχητές της και πίεζε τους συμμάχους της να πολεμήσουν μαζί της στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Σινουάρ έστειλε ένα ανώτερο στέλεχος στον Λίβανο για να συναντήσει έναν Ιρανό διοικητή και να ζητήσει τη βοήθεια της Τεχεράνης προκειμένου να χτυπήσει ισραηλινούς στόχους. Το μέλος της Χαμάς ανέφερε ότι ενώ το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήθελαν να το μετάσχουν σε αυτό, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.

Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και έδειξαν ότι οι Ιρανοί ηγέτες εξεπλάγησαν από την επίθεση, καθώς και με τις αρνήσεις του Ιράν ότι είχε ρόλο στην επίθεση που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Αποκαλύπτεται ωστόσο ότι η Χαμάς σχεδίαζε να βομβαρδίσει πύργους του Τελ Αβίβ σε μια φρικαλεότητα τύπου 11ης Σεπτεμβρίου ως μέρος μιας εισβολής στο Ισραήλ.

Τα σχέδια της Χαμάς για 11η Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ

Ένα ανατριχιαστικό έγγραφο 36 σελίδων που προέρχεται από τη Χαμάς αποκαλύπτει τα λεπτομερή σχέδιά της για να χτυπήσει το Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα και να βομβαρδίσει τρεις από τους ψηλότερους ουρανοξύστες του Ισραήλ σε μια επίθεση τύπου 11ης Σεπτεμβρίου που θα «δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό», παρόμοια με την κρίση του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Το σχέδιο περιγράφει λεπτομερώς πώς η Χαμάς σκόπευε να κινητοποιήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό για να επιτεθεί στο Ισραήλ για να φέρει «νίκη, χτυπώντας τον φόβο στις καρδιές των εχθρών μας».

Το αρχείο ανακαλύφθηκε από τον ισραηλινό στρατό στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή ενός ηγέτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βάση Bader κοντά στην πόλη της Γάζας τον περασμένο Νοέμβριο -ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι πιθανότατα γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η οποία άφησε νεκρά σχεδόν 1.200 θύματα. Είπαν ότι πίστευαν ότι ήταν ένα γνήσιο έγγραφο της Χαμάς.

Το σχέδιο εισβολής ξεκινά με στρατιωτικές δυνάμεις που εισέρχονται στο Ισραήλ στο βόρειο μέτωπο, αλλά διεισδύουν μόνο 12 μίλια στο ισραηλινό έδαφος για να εξαπατήσουν τον ισραηλινό στρατό ώστε να πιστεύει ότι είναι μόνο μια επίθεση.

Στη συνέχεια, καθώς ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνεται στα σύνορα του Λιβάνου στα βόρεια, ολόκληρο το Ισραήλ θα δεχόταν έφοδο με ένα μπαράζ ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο.

Ακολούθως, το σχέδιο περιγράφει πώς τρομοκρατικοί πυρήνες εντός του Ισραήλ θα πυροδοτούσαν βόμβες στους χώρους στάθμευσης τριών από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, γνωστούς ως Κέντρο Αζριέλι. Οι πύργοι -με 48, 46 και 42 ορόφους- έχουν ένα εμπορικό κέντρο στους κάτω ορόφους, κάτω από το οποίο υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Οι εισβολείς θα «παγίδευαν τα αυτοκίνητα με μια ποσότητα εκρηκτικών που θα μπορούσαν να ανατινάξουν τους πύργους», ενώ από τις βόμβες θα κατέρρεαν επίσης τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που βρίσκονται δίπλα τους.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα: «Αν αυτοί οι πύργοι καταστρέφονταν με οποιονδήποτε τρόπο, θα δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη».

Τα έγγραφα αποκαλούν τους μαχητές της Χαμάς «ηγέτες του έθνους και της σημαίας του Ισλάμ», λέγοντάς τους να «απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ» και «να ντροπιάσουν τα παιδιά του Ισραήλ».

Το έγγραφο με τίτλο «Κατάλληλη στρατηγική για την οικοδόμηση ενός σχεδίου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» λέει ότι μια επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα πρέπει να ξεκινήσει στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, που συνορεύει με τον Λίβανο. Προσθέτει ότι σκηνές τύπου της 11ης Σεπτεμβρίου στη μέση του Ισραήλ θα παρήγαγαν «εικόνες νίκης», οι οποίες θα ενθάρρυναν τους απλούς Παλαιστίνιους να πάρουν τα όπλα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό