35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αποχωρούμε από τη συμφωνία για τα σιτηρά- Στόχος προτεραιότητας τα δυτικά τανκς

Ειδήσεις Ελλάδα

Για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μέσα από τις παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, σημείωσε ότι θα είναι «στόχος προτεραιότητας» για τον ρωσικό στρατό τα άρματα μάχης των Δυτικών που πολεμούν στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως ο αντίκτυπος των δυτικών πυραύλων στη σύγκρουση «δεν είναι καθοριστικός». «Προκαλούν ασφαλώς ζημιές αλλά τίποτε το καθοριστικό δεν σημειώνεται στις εμπόλεμες περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτοί. Το ίδιο ισχύει για τα άρματα μάχης ξένης κατασκευής», που παρέχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να επιδεινώσει τις διεθνείς εντάσεις και να απειλήσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και ότι, σε γενικές γραμμές, θα κάνει τον κόσμο πολύ πιο ευάλωτο και θα οδηγήσει σε πρόσθετες εντάσεις στη διεθνή σκηνή», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Συμφωνία Μαύρης Θάλασσας: Πώς θα κινηθεί η Ρωσία

Μιλώντας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή έως ότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, τόνισε ωστόσο ότι δεν είδε σε ένα μήνυμα που του απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να προτείνεται ένας συμβιβασμός για τη διάσωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να εκπνεύσει την προσεχή Δευτέρα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την παράτασή της καθώς πτυχές της εφαρμογής της επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας ότι η συνέπεια από τη μη παράτασή της θα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν συζήτησε για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τουρκία άρχισε τη συζήτηση και δόθηκε «ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της «πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» για τις εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό