18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αποφεύγετε τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior της Polembros Shipping, συμφερόντων Σπύρου Πολέμη. βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon, της εταιρείας Delta Tankers, συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη, παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους, αν και, όπως ανέφεραν στη «Ν» πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, οι ναυτικοί των δύο πλοίων δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα διαθέσιμα συνεχώς.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, διπλωματικές πηγές σχολίασαν στη «Ν»: «Οι σύνθετες κρίσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς».  

Στο διπλωματικό «παιχνίδι» που παίζεται αυτή τη στιγμή, «πίσω» από τα φώτα της δημοσιότητας, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλει προσπάθειες αρχικά να απελευθερώσει τα πληρώματα και τα δύο πλοία, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προθέσεις των Ιρανών, αφού η περιοχή του Κόλπου είναι μια από τα πλέον πολυσύχναστες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά την κίνηση των δεξαμενόπλοιων.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, με την επίσημη αιτιολογία ότι πρέπει να τους γίνει έλεγχος. Ωστόσο, πηγές τόσο κυβερνητικές όσο και της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω από την κίνηση των Ιρανών «κρύβεται» η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου σε ρωσικό πλοίο στην Κάρυστο. Πετρέλαιο που σύμφωνα με δικαστική απόφαση μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό μάλιστα έχει αναδειχθεί και από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό