24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Αποφασιστική απάντηση» εάν ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, συναντήσει τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα θα αντιδράσει «αποφασιστικά», προειδοποίησε το Πεκίνο.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε δύο χώρες της Κεντρικής Αμερικής τον επόμενο μήνα.

Η προειδοποίηση της Κίνας, που ανέφερε ότι οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Μακάρθι και Τσάι θα αποτελούσε «πρόκληση», ήρθε καθώς έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν θα μεταβεί στην  Γουατεμάλα και το Μπελίζ μέσω στάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αναμένεται να συναντήσει τον Μακάρθι όταν βρίσκεται στην Καλιφόρνια, στο τέλος του διάρκειας δέκα ημερών ταξιδιού της.

Σχολιάζοντας η Τζου Φεγκλιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι οι «διελεύσεις» της Τσάι από τις ΗΠΑ δεν προβλέπουν απλώς την παραμονή στο αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο, αλλά τις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές.

«Εάν έχει επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, θα είναι άλλη μια πρόκληση που παραβιάζει σοβαρά την αρχή της ”μίας Κίνας”, βλάπτει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», είπε. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και σίγουρα θα λάβουμε μέτρα για να απαντήσουμε αποφασιστικά», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Κίνα, η οποία υποστηρίζει ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν είναι επικράτειά της, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην συναντήσουν την Τσάι, θεωρώντας οποιαδήποτε συνάντηση ως υποστήριξη στην επιθυμία του νησιού να θεωρηθεί ξεχωριστή χώρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό