33.6 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Αποτελεσματικότερη χημειοθεραπεία με στόχευση απευθείας στα κύτταρα του όγκου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί μια αρκετά επιτυχημένη θεραπεία για τον καρκίνο. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: τα φάρμακα επιτίθενται σχεδόν σε οτιδήποτε αγγίζουν. Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε να τα βάλουμε μόνο εκεί που πρέπει να πάνε; Αυτή είναι η ιδέα πίσω από έναν νέο τύπο αντισώματος που καταπολεμά τον καρκίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων απευθείας στους όγκους που πρέπει να στοχεύσουν, αντί να χτυπούν ολόκληρο το σώμα. Αυτά ονομάζονται συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων.

Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου το 2000. Αυτή η αντιμετώπιση χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας. Άλλοι τύποι ακολούθησαν τα ίδια μεταφορικά βήματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπους να κάνουν αυτά τα συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων ακόμη καλύτερα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Cancers που δημοσιεύθηκε πέρυσι, περισσότερα από 100 από αυτά τα αντισώματα που καταπολεμούν τον καρκίνο βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινική ανάπτυξη. Ωστόσο, δύο πρόσφατα παρουσιασθέντα συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του πολλαπλού μυελώματος. Έχουν ήδη δείξει σημαντική επιτυχία βοηθώντας τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο χωρίς να εξελίσσεται ο καρκίνος τους και οι ερευνητές δηλώνουν ότι αισθάνονται πως αυτά τα συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων εξελίσσονται και ήρθαν για να μείνουν.

Υπάρχουν, φυσικά, μια σειρά από οφέλη από μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση του καρκίνου. Όχι μόνο αποφεύγουμε πολλές από τις πιθανές παράπλευρες απώλειες σε άλλα κύτταρα, αλλά με την τοποθέτηση της χημειοθεραπείας απευθείας στους όγκους, εξασφαλίζουμε ότι περισσότερη ποσότητα του φαρμάκου θα εισέλθει μέσα στα κύτταρα του όγκου. Αυτό επιτρέπει στο φάρμακο να δράσει πιο αποτελεσματικά, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστούν λιγότερες θεραπείες.

Τα αντισώματα που καταπολεμούν τον καρκίνο επιτρέπουν επίσης στους γιατρούς να χρησιμοποιούν πιο ισχυρά φάρμακα, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι αυτές οι ισχυρότερες δόσεις θα επιτεθούν σε μεγάλο μέρος των άλλων κυττάρων του ασθενούς. Φυσικά, αυτή η θεραπευτική επιλογή δεν εξαλείφει εντελώς τις παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορεί ακόμη να εμφανίσουν ορισμένες παρενέργειες, όπως χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και απώλεια μαλλιών. Όμως, συνολικά, επιτρέπει ένα ασφαλέστερο σύστημα χορήγησης των φαρμάκων που απαιτούνται για την παράταση της ζωής τους και τη βοήθεια στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων πριν αυτά εξαπλωθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των νέων θεραπειών για τον καρκίνο που έχουμε δει τελευταία, αυτά τα συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η έρευνα συνεχίζει να κάνει την καταπολέμηση της νόσου πολύ πιο αποτελεσματική.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το National Cancer Institute on Unsplash

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό