23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποστολή της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των περιοχών που συμμετέχουν στην  αποστολή ανέρχεται πλέον σε 215, οι οποίοι προέρχονται από 24 κράτη μέλη

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 100 επιπλέον περιφέρειες και τοπικές αρχές προσχωρούν στον Χάρτη της αποστολής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μετά την ανακοίνωση των πρώτων μερών τον Απρίλιο. Ο συνολικός αριθμός των περιοχών που συμμετέχουν στην  αποστολή ανέρχεται πλέον σε 215, οι οποίοι προέρχονται από 24 κράτη μέλη, ενώ 13 υπογράφοντα μέρη προέρχονται από χώρες συνδεδεμένες ή δυνητικά συνδεδεμένες με το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Από την Ελλάδα αρχικά (τον Απρίλιο 2022) επελέγησαν 6 πόλεις:

·         Αθήνα,

·         Ιωάννινα,

·         Καβάλα,

·         Κοζάνη,

·         Θεσσαλονίκη και

·         Τρίκαλα.

Σήμερα, προστίθενται 12 ακόμη περιοχές. Πιο συγκεκριμένα:

·         Αμπελόκηποι-Μενεμένη,

·         Χάλκη,

·         Χερσόνησος,

·         Ίλιον,

·         Λάρισα,

·         Νίσυρος,

·         Σκόπελος,

·         Θερμαϊκός,

·         Θέρμη,

·         Θεσσαλία,

·         Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και

·         Βόλβη.

Όλες οι περιοχές και οι τοπικές αρχές δήλωσαν την προθυμία τους να συνεργαστούν, να κινητοποιήσουν πόρους και να αναπτύξουν δραστηριότητες για την επίτευξη των στόχων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, να προετοιμαστούν γι’ αυτούς και να μπορέσουν να τους διαχειριστούν, καθώς και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας.

Οι πολίτες θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της αποστολής και αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, μέσω νέων πλατφορμών συμμετοχής και δράσεων για το κλίμα.

Η αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία επιδιώκει να υλοποιήσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 370 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2023.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δήλωσε σχετικά: «Όλες οι κωμοπόλεις, οι πόλεις και οι περιφέρειες της Ευρώπης επηρεάζονται από την κλιματική κρίση. Και όλες τους εφαρμόζουν λύσεις ή αναζητούν νέες ιδέες. Θέλουμε να φέρουμε αυτές τις κοινότητες σε επαφή μεταξύ τους ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οι υπογράφοντες που προσχώρησαν σήμερα θα μπορούν να ωφεληθούν από τις πρακτικές της Αποστολής και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, δίνοντας έτσι ώθηση στις τοπικές προσπάθειές προσαρμογής».

Αθηνά Παπακώστα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό