21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αποξηραμένο αίμα που μπορεί να συντηρηθεί για χρόνια

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επαρκής συντήρηση εκατομμυρίων μονάδων αίματος από αιμοδοσία κάθε χρόνο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αίματος, καθώς το αίμα μπορεί κατά κανόνα να συντηρείται για έξι εβδομάδες μετά την αιμοδοσία. Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με την αποξήρανση του αίματος, μέσω ενός συντηρητικού (με βάση σάκχαρο) που παράγεται από οργανισμούς οι οποίοι ζουν σε κάποια από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα της Γης προκειμένου να αντέξουν σε μακρές περιόδους ξηρασίας.

Νέες έρευνες πάνω στην τεχνολογία υπερήχων έχουν στόχο την εισαγωγή τέτοιων σακχάρων σε ανθρώπινα ερυθροκύτταρα, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν έτσι ώστε να συντηρούνται για χρόνια. Επιστήμονες στο University of Louisville επέδειξαν έναν νέο τρόπο χρήσης υπερήχων για τη δημιουργία πόρων στα κύτταρα του αίματος, κάτι που επιτρέπει να εισέρχεται σε αυτά τρεχαλόζη και να εμποδίζει την υποβάθμισή τους όταν αποξηραίνονται για συντήρηση.

Μικροσκοπικές φυσαλίδες αδρανών αερίων που ταλαντώνονται μέσω υπερήχων παρέχουν στο σύστημα αυτό τη δυνατότητα να αυξάνει τον αριθμό βιώσιμων κυττάρων που μπορούν να ενυδατωθούν εκ νέου. Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο Biomicrofluidics της AIP Publishing.

H προσέγγιση αυτή θεωρείται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής και συντήρησης των δωρεών αίματος από εβδομάδες σε χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαθεσιμότητα αίματος εκεί όπου η πρόσβαση σε τράπεζες αίματος είναι δύσκολη, όπως σε πεδία πολεμικών επιχειρήσεων ή στο διάστημα. «Είναι επίσης ενδιαφέρον, επειδή μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε αίμα χωρίς να το κρατάμε κρύο» είπε ένας εκ των ερευνητών, ο Τζόναθαν Κόπετσεκ. Έπίσης, η τρεχαλόζη είναι ένα σχετικά φθηνό σάκχαρο, ιδιαίτερα ασφαλές ώστε να χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε τρόφιμα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό