25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αποκτήστε τώρα το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναντήσαμε την οδοντίατρο, κ. Ιωάννα Καζάκου στο οδοντιατρικό κέντρο STOMA, με στόχο να ρίξουμε φως σε συνήθεις απορίες των ασθενών

Τα εμφυτεύματα έχουν πλέον, εδραιωθεί τόσο στους κόλπους της οδοντιατρικής κοινότητας όσο και στους κύκλους των ασθενών ως η καλύτερη λύση τόσο για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων όσο και για την ικανοποίηση των αισθητικών απαιτήσεων των ασθενών με ελλείποντα δόντια. Συναντήσαμε την οδοντίατρο, κ. Ιωάννα Καζάκου στο οδοντιατρικό κέντρο STOMA, με στόχο να ρίξουμε φως σε συνήθεις απορίες των ασθενών σχετικά με τη διαδικασία της τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Μεταξύ άλλων, η ειδικός υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η επιλογή ενός ιατρείου, το οποίο μπορεί να αναλάβει τη συνολική αντιμετώπιση του περιστατικού, από το Α έως το Ω, εξασφαλίζοντας μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, αλλά και την σπουδαιότητα της οικοδόμησης μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο πόλους της θεραπευτικής σχέσης.

Σε ποιες περιπτώσεις βρίσκουν εφαρμογή τα εμφυτεύματα;

Εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που τους λείπουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή μια καλύτερη αποκατάσταση λειτουργικά και αισθητικά.

Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα μας, όπως και πριν χάσουμε τα δόντια μας. Επιπλέον, έχουμε σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας, άριστη αισθητική και επιπλέον δεν απορροφάται (χάνεται) το οστό της γνάθου, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τέλος, τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία της εμφύτευσης;

Στις περιπτώσεις όπου  υπάρχουν δόντια που δεν επιδέχονται θεραπεία και πρέπει να αφαιρεθούν, αφού πραγματοποιηθεί η αφαίρεσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες, ώστε να γίνει μια αρχική επούλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνεται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις και γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών  – μοσχευμάτων και τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, πράγμα που μας καθοδηγεί για το χειρουργικό μας στάδιο, όπου και πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών και των τεχνικών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα βάλουμε την προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο μήνες μετά, τρεις μήνες μετά ή και περισσότερο. Δηλαδή, αν γίνει συνδυασμός ανύψωσης ιγμορείου και τοποθέτησης εμφυτεύματος, η διαδικασία επούλωσης και φόρτισης λαμβάνει χώρα αργότερα.

Υπάρχει ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε και άμεση φόρτιση, το λεγόμενο same day implant. Ωστόσο, για να έχουμε τα ίδια, υψηλά  ποσοστά επιτυχίας με αυτή τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: θα πρέπει το δόντι να μην έχει κάποια παθολογική βλάβη στο οστούν, δηλαδή αλλοίωση, να είναι ένα πραγματικά υγιές δόντι, που από κάποιο τραύμα έπαθε κάταγμα και πρέπει να εξαχθεί, να είναι νέος ο ασθενής, να το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του και η στοματική του υγιεινή, δεν πρόκειται δηλαδή, για περιστατικά ρουτίνας.

Μια που το θίγετε, υπάρχει μια μεγάλη προβολή στο διαδίκτυο οδοντιατρικών υπηρεσιών που υπόσχονται «δόντια σε μια μέρα». Πράγματι, ο ασθενής φεύγει με νέο χαμόγελο σε μια μέρα;

Έχετε δίκιο, ακούγεται πολύ ωραίο και πολύ εύκολο: Έρχομαι στο ιατρείο, βγάζω το δόντι, βάζω το εμφύτευμα και φεύγω με νέο χαμόγελο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ασθενής φεύγει με μια μεταβατική εργασία που αισθητικά είναι άριστη, τα δόντια δηλαδή, που τοποθετούμε είναι μεταβατικά, προσωρινά, όχι τα μόνιμα δόντια του. Αυτό ασφαλώς μπορεί να συμβεί και να φύγει με μεταβατική εργασία, ακόμη κι αν πρέπει να γίνει αποκατάσταση σε όλη τη γνάθο. Αλλά δεν μιλάμε για τα μόνιμα δόντια.  Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι όσο πιο πιστά και αυστηρά εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο εργασίας, τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας που έχουμε μετά. Δηλαδή, αν διαβάσουμε τη βιβλιογραφία, σχεδόν όλα τα περιστατικά στα οποία έχουν γίνει same day implants, έχουν μικρότερο ποσοστό επιτυχίας. Κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί αρνητικά για τη πρόγνωση των εμφυτευμάτων συνολικά. Οπότε, εάν θέλουμε να πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για τον συγκεκριμένο ασθενή και να συμβάλλουμε στην διατήρηση της ικανοποίησης του ασθενούς και μακροπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να επιλέξουμε την άμεση φόρτιση αβίαστα και αβασάνιστα. Νομίζω ότι πολλοί ασθενείς παρασύρθηκαν από αυτή τη γρήγορη λύση, αλλά πλέον η εμπειρία ετών και η σχετική βιβλιογραφία μας έχει δείξει ότι είναι καλύτερα να πραγματοποιείται κάθε στάδιο της διαδικασίας στο χρόνο που ορίζει το πρωτόκολλο, γιατί σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει τα περιστατικά να έχουν μια καλή πορεία σε βάθος χρόνου.

Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός να μην «δεχτεί» το εμφύτευμα;

Αν ο ασθενής έχει ένα καλό ιατρικό ιστορικό και έχει προηγηθεί ένας προσεκτικός και εξατομικευμένος σχεδιασμός, δεν υπάρχει περίπτωση με σωστές χειρουργικές διαδικασίες και σωστή φαρμακευτική αγωγή να  υπάρξει αποτυχία. Για να χαθεί το εμφύτευμα, θα πρέπει είτε να έχει γίνει εξαρχής κακή επιλογή περιστατικού, είτε κακές χειρουργικές διαδικασίες ή κακή συντήρηση από τον ασθενή μετά, ή να υπάρχει συνδυασμός όλων αυτών. Αν όλα τα βήματα της διαδικασίας γίνουν, όπως πρέπει να γίνουν, τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, της τάξης του 97-98%.

Διαβάστε εδώ τι λένε οι ασθενείς για την κα Καζάκου 

Άρα, με σωστή φροντίδα από τον ασθενή, τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής;

Θα μπορούσε να είναι και εφ’όρου ζωής, αν και στην ιατρική αποφεύγουμε τόσο απόλυτες εκφράσεις, γιατί υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα. Έχουμε δει, για παράδειγμα, περιστατικά που, ενώ έχει πάει καλά η οστεοενσωμάτωση, χάνεται οστό, ενώ έχει πάει όλη η διαδικασία καλά, κάποιο εμφύτευμα μπορεί να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Γενικά πάντως, όσο πιο πιστά ακολουθηθεί το χειρουργικό πρωτόκολλο και όσο περισσότερο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής, ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του θεράποντος για τη συντήρηση και τη φροντίδα των εμφυτευμάτων, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση της διατήρησης των εμφυτευμάτων. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίσουμε στους αναγνώστες σας. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Απαιτείται λοιπόν, καλή στοματική υγιεινή. Επιβάλλεται άριστο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε εξάμηνο) για επιμελή καθαρισμό των δοντιών καθώς και των εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Χρόνιες γενικές παθήσεις οι οποίες αξιολογούνται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι οι ακόλουθες: χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως,  κορτικοστεροειδών, ανοσοκατασταλτικών, χημειοθεραπευτικών, διφωσφονικών, οξυφωσφονικών, σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επιπλέον, αντένδειξη υπάρχει σε περίπτωση οστικής απώλειας, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Επόμενη παράμετρο που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία, καθώς και η στοματική υγιεινή του ασθενή. Άτομα με φτωχή στοματική υγεία και χαμηλή περιποίηση στόματος αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος των εμφυτευμάτων, γεγονός που ενίοτε δημιουργεί σύγχυση στους ασθενείς; 

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δημιουργούνται παρανοήσεις. Για να γίνει κατανοητό και στους αναγνώστες σας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το συνολικό κόστος της διαδικασίας περιλαμβάνει το κόστος της χειρουργικής, της προσθετικής και των υλικών ανάπλασης ιστών που θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση. Ο γιατρός μπορεί να έχει αναφερθεί στο κόστος θεραπείας που να αφορά αποκλειστικά το χειρουργικό στάδιο, γιατί στην ουσία αυτό είναι το εμφύτευμα, και ο ασθενής να νομίζει ότι στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το  εμφύτευμα.  Από εκεί και πέρα,  οι διακυμάνσεις στις τιμές αφορούν στα ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμφυτεύματος, καθώς υπάρχει μια ευρεία γκάμα στην αγορά, με διαφορετικές ιδιότητες και σε ανάλογες τιμές. Προφανώς, όταν ο χειρουργός  χρησιμοποιεί ακριβά εμφυτεύματα δεν μπορεί να δώσει πολύ οικονομικές τιμές, γιατί είναι το κόστος των υλικών που ανεβάζει το τελικός κόστος της οδοντιατρικής υπηρεσίας.  Νομίζω πάντως, ότι η διαφοροποίηση του κόστους θεραπείας δεν είναι τόσο μεγάλη από γιατρό σε γιατρό, αλλά εξαρτάται κυρίως από το αν γίνονται όλες οι χειρουργικές τεχνικές που απαιτούνται κι αν τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι καλά.

Μπορούν όλοι οι οδοντίατροι να βάλουν εμφυτεύματα; Τι θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής;

Ο ασθενής δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιο γιατρό που απλά έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια πάνω στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος εμφυτευματολόγος, να έχει κάνει όλη τη σχετική εκπαίδευση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ακόμη και γναθοχειρουργός να είναι, θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Άρα, η  συμβουλή μου είναι να απευθυνθούν σε μια ομάδα εξειδικευμένων συναδέλφων που έχουν κάνει σπουδές και διαθέτουν γνώση, αλλά και εμπειρία πάνω στα εμφυτεύματα.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει ένας ασθενής που θα επιλέξει τη λύση των εμφυτευμάτων;

Νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο που διαθέτει την κατάλληλη ομάδα ειδικών για να ολοκληρώσει την οδοντιατρική του εργασία, μια ομάδα ιατρών που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και που θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού συνολικά, από την αρχή ως το τέλος. Να μην χρειαστεί δηλαδή, να πάει αλλού για το γναθοχειρουργικό κομμάτι, αλλού για το προσθετικό, αλλού για τη συντήρηση. Είναι καλό να μπορεί να απευθυνθεί σε μια ομάδα ιατρών που να την εμπιστεύεται και να κάνει όλη τη διαδικασία εκεί, όπου θα τον παρακολουθούν σωστά από  τα Α ως το Ω, να έχουν την συνολική ευθύνη του περιστατικού. Και το λέω αυτό, γιατί εμείς ως μεγάλο ιατρείο δεχόμαστε συχνά ασθενείς από άλλες χώρες ή από άλλους γιατρούς και είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να  παίρνεις το βάρος της ευθύνης ενός άλλου γιατρού. Όταν σου έρχεται ασθενής που δεν έχεις χειριστεί την περίπτωσή του εσύ εξαρχής, δεσμεύεσαι από τη χειρουργική διαδικασία που έχει πραγματοποιήσει ο άλλος γιατρός, η δουλειά που έχει προηγηθεί καθορίζει ως ένα βαθμό και τον μετέπειτα δικό σου σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ιωάννα Καζάκου

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αξία της εμπιστοσύνης στη θεραπευτική σχέση, η οποία κτίζεται συν τω χρόνω. Πολλοί ασθενείς, έρχονται στο ιατρείο, ενημερώνονται για το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας και μετά αναζητούν την πιο οικονομική προσφορά για την πραγμάτωσή του. Νομίζω ότι το οικονομικό κριτήριο είναι σημαντικό, αλλά δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται σε αποκλειστικό παράγοντα επιλογής του γιατρού. Πάνω απ’ όλα, ο ασθενής θα πρέπει λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται ασφαλής με τον γιατρό που θα συνεργαστεί και να πιστεύει ότι ο γιατρός του θα εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνον.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό