27.9 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Αποκοπές και τράπεζες θέτουν σε δοκιμασία τις 1.400 μονάδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου οι πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές διατηρούν τα ηνία για 3η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το κρίσιμο ορόσημο.

Η αποκοπή των μερισμάτων, η απουσία εγχώριων καταλυτών, η παρατεταμένη αδυναμία στις τράπεζες και η νευρικότητα στο εξωτερικό συνθέτουν ένα αρνητικό κοκτέιλ, το οποίο δεν επιτρέπει στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί ανοδικά.

Έτσι, η ελληνική αγορά δίνει «μάχη» για την υπεράσπιση των 1.400 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο σοβαρό ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των 200 ημερών (1.339 μονάδες), ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.

Μεγάλου: Τα 7 χρόνια στο «τιμόνι», τα δύο ορόσημα και η ώρα της… επιβράβευσης

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,10% και διαμορφώνεται στις 1.404,43 μονάδες, χάνοντας 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.420,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.402,08 έως 1.419,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen υποχωρεί κατά 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 1,5 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στη Motor Oil («κόβει» μέρισμα 1,4 ευρώ), η οποία χάνει σχεδόν 5 4%. Την ίδια στιγμή, η Εθνική περιορίζεται στα 7,6 ευρώ και τα χαμηλά διμήνου.

Νέα βουτιά στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς υποχωρεί στο -2,02% και τις 1.202 μονάδες, με αποτέλεσμα να απέχει σχεδόν 11% από τα υψηλά έτους των 1.349 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -2,69% και τα 7,61 ευρώ (χαμηλό διμήνου), η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -2,26% και τα 2,08 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,66% και το 1,4495 ευρώ (χαμηλό 6μήνου), ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,13% και τα 3,336 ευρώ (χαμηλό 5μήνου).

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα – Σε χαμηλό 2μήνου η μετοχή

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,17% και 3.402 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί στο -3% και τα 35,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Motor Oil κατρακυλά στο -4,8% και τα 23,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, oι μετοχές των Jumbo, ΔΑΑ και ΔΕΗ χάνουν από 1,2%, 1,8% και 2,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται στο +1% και τα 11,1 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, δε, αυξάνονται πέριξ του +1%, με τη δεύτερη να αγγίζει τα 14 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,14% και 2.250 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, διορθώνει στο -3,2% και τα 12,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και ΑΒΑΞ, με τις μετοχές των Austriacard, Fourlis, Ideal, Lavipharm, Quest και Πλαστικά Θράκης να έπονται άνω του -1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,9 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

Ξεμένει από… καύσιμα το Χρηματιστήριο

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μεταξύ 1.400 – 1.460 μονάδων εξακολουθεί να πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως το τέλος του Ιουνίου, αλλά και του α’ εξαμήνου.

Με το mega – deal γα την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή να έχει ήδη ανακοινωθεί και τον MSCI να μην κάνει το χατίρι στην Ελλάδα, διατηρώντας το Χ.Α. στις Αναδυόμενες Αγορές, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει… ξεμείνει χωρίς ιδιαίτερα καύσιμα.

Αυτό την καθιστά εκ νέου ευάλωτη στη διεθνή νευρικότητα/μεταβλητότητα, δεδομένου ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας και στον κίνδυνο να προκύψει κυβερνητική αστάθεια στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, οι διαδοχικές αποκοπές μερισμάτων έρχονται -κατά παράδοση- να εντείνουν τις εντολές πώλησης στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι χθες «έκοψαν» το δικαίωμα στη φετινή επιβράβευση συνολικά 10 εισηγμένες, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Metlen (1,5 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1,4 ευρώ/μετοχή) και Fourlis (0,12 ευρώ/μετοχή).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, επίσης, στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος απέχει πλέον 9% από τα πρόσφατα υψηλά, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και η δεύτερη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ανδρεάδης: Οι Power Rangers, το «computer για παιδιά» και το… μηδενικό χρέος

Η πρόσφατη δήλωση, δε, του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για πιθανή παρέμβαση του κράτους στο θέμα των χρεώσεων, έρχεται να εντείνει την ανησυχία στον κλάδο, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με την αναδίπλωση από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 5,5%. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη σημαντική άνοδο του α’ εξαμήνου, η οποία κυμαίνεται πέριξ του +10%.

Από τεχνικής πλευράς, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ταυτόχρονα βλέπει τις πρώτες αντιστάσεις στις 1.460 μονάδες. Ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών τοποθετείται στις 1.339 μονάδες.

Στασιμότητα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει όλα τα πρωινά κέρδη και είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 517 μονάδες, ενόσω η επενδυτική νευρικότητα παραμένει κυρίαρχη εν όψει των γαλλικών εκλογών (στις 30 Ιουνίου ο α’ γύρος).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή επιστροφή του S&P 500 σε θετικό έδαφος, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, ενόσω οι traders στρέφουν το βλέμμα στα στοιχεία πληθωρισμού της Παρασκευής (τιμές προσωπικών δαπανών).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ασταμάτητο ράλι στη Cenergy και το περιθώριο για +65% στην Aegean

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό