26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αποκαλύφθηκε το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά την στέψη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο επίσημο ζωγραφισμένο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ μετά τη στέψη του αποκαλύφθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το τεράστιο έργο με λάδι σε καμβά απεικονίζει έναν βασιλιά Κάρολο μεγαλύτερο από τη πραγματικότητα με τη στολή της Ουαλικής Φρουράς.

Το έντονο κόκκινο έργο, διαστάσεων μήκους 2,40μ. και πλάτους 1,87μ., είναι του Jonathan Yeo, ο οποίος έχει επίσης ζωγραφίσει τον Tony Blair, τον Sir Da Attenborough και τη Malala Yousafzai.

Η αντίδραση της βασίλισσας

Η βασίλισσα Καμίλα λέγεται ότι κοίταξε τον πίνακα και είπε στον Yeo: «Ναι, τον πέτυχες». Στο νέο πορτρέτο, ο βασιλιάς απεικονίζεται με το σπαθί στο χέρι, με μια πεταλούδα να προσγειώνεται στον ώμο του.

His Majesty King Charles III by Jonathan Yeo 2024/Handout via REUTERS

Τα αποκαλυπτήρια είναι πάντα λίγο αγχωτικά, τόσο για τον εικονιζόμενο όσο και για τον καλλιτέχνη, αλλά ιδιαίτερα όταν ένας από αυτούς είναι βασιλιάς. Ο Yeo αστειεύεται: «Αν αυτό θεωρηθεί προδοσία, θα μπορούσα κυριολεκτικά να το πληρώσω με το κεφάλι μου, κάτι που θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να πεθάνει ένας ζωγράφος πορτραίτων – να του αφαιρέσουν το κεφάλι!». Στην πραγματικότητα, ο Yeo δεν πρόκειται φυσικά να χάσει το κεφάλι του – δεν υπάρχουν εκτελέσεις για ένα πορτραίτο ενός μονάρχη που δεν έτυχε καλής υποδοχής, στη σύγχρονη εποχή τουλάχιστον.

Η βασίλισσα πέρασε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης και δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης αποτύπωσε καλά τον βασιλιά. Ο Yeo λέει ότι ο καλύτερος κριτής ενός πορτραίτου είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον εικονιζόμενο, επειδή αναγνωρίζει αμέσως αν του φαίνεται οικείο.

Ο βασιλιάς πήρε επίσης μια γεύση του, λέει ο Yeo, στη «μισοτελειωμένη του κατάσταση… Αρχικά εξεπλάγη ελαφρώς από το έντονο χρώμα, αλλά κατά τα άλλα φαινόταν να χαμογελάει επιδοκιμαστικά».

Aaron Chown/Pool via REUTERS

Είναι ένας δυναμικός πίνακας.

Ο βασιλιάς έγινε συνταγματάρχης της Ουαλικής Φρουράς το 1975. Στην εικόνα, το κόκκινο της στολής σβήνει στο κόκκινο φόντο, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του βασιλιά.

Ο Yeo λέει ότι ήθελε ο πίνακας να είναι χαρακτηριστικός και να αποτελεί μια ρήξη με το παρελθόν. Στόχευε σε κάτι προσωπικό. «Το ενδιαφέρον μου είναι πραγματικά να καταλάβω ποιος είναι κάποιος και να προσπαθήσω να το αποτυπώσω σε έναν καμβά».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό