22.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟΕΛ, αντίπαλος: Η Μπόρατς βάζει «τείχος», θα το ρίξει ο Πρωταθλητής;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ΑΠΟΕΛ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Μπόρατς Μπάνια Λούκα, ομάδα που έγραψε το δικό της αφήγημα στην ευρωπαϊκή σκηνή, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή μέχρι πρόσφατα.

Η αναμέτρηση της προσεχούς Πέμπτης στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του Conference League αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η βελτίωση και οι αντοχές της Μπόρατς έχουν αποδειχτεί εντυπωσιακές.

Οι στενές ήττες από τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League και η ισοπαλία στην πρεμιέρα των νέων ομίλων της διοργάνωσης απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι μόνο η επιφάνεια των δυνατοτήτων αυτής της μαχητικής ομάδας από τη Βοσνία. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη δημιουργήσει την εικόνα ενός εξαιρετικά απαιτητικού αντιπάλου, του οποίου η αγωνιστική φυσιογνωμία και το αμυντικό σθένος αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ένα ταξίδι αντοχής και ανατροπών

Η Μπόρατς μπορεί να μην είχε στο παρελθόν την εμπειρία μεγάλων ευρωπαϊκών επιτυχιών, αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε από το να προχωρήσει φέτος σε ιστορική ευρωπαϊκή πορεία. Αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα, η βοσνιακή ομάδα έσπασε την «κατάρα» των 50 ετών, αποκλείοντας την Εγνατία στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League. Αυτό το κατόρθωμα ήταν το πρώτο βήμα για τη συνεχιζόμενη περιπέτεια της στην Ευρώπη, γεμίζοντας με ενθουσιασμό τόσο τους παίκτες όσο και τους οπαδούς της.

Η πρόκριση αυτή, αν και οριακή, προσέφερε στην Μπόρατς την ευκαιρία να αντιμετωπίσει αντιπάλους πολύ ανώτερους σε δυναμική. Οι στενές ήττες από τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά, αλλά και η μονομαχία με τη Φερεντσβάρος, στην οποία οι Ούγγροι χρειάστηκαν τα πέναλτι για να την αποκλείσουν, μαρτυρούν την ανθεκτικότητα και την πειθαρχία της ομάδας. Παρά τις δυσκολίες, η Μπόρατς απέδειξε ότι δεν φοβάται τους «μεγάλους», αντιμετωπίζοντάς τους με αυτοθυσία.

Η γέννηση νέας ευρωπαϊκής παρουσίας

Το γεγονός ότι η Μπόρατς συμμετέχει για πρώτη φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, τεράστιο ορόσημο για την πόλη της Μπάνια Λούκα. Οι φίλαθλοι της ομάδας ζουν την απόλυτη ποδοσφαιρική γιορτή, καθώς η «σταχτοπούτα» τους πατάει γερά στα ευρωπαϊκά γήπεδα, έτοιμη να προσθέσει νέα κεφάλαια στην ιστορία της. Η Μπόρατς δεν στηρίζεται μόνο στην ιστορία και τις παραδόσεις της. Υπό την καθοδήγηση του Μλάντεν Ζίζοβιτς, η ομάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει ισχυρή ταυτότητα, βασισμένη σε αμυντική σταθερότητα και τακτική πειθαρχία.

Η ανασταλτική φιλοσοφία της ομάδας, που στηρίζεται σε γερό αμυντικό μπλοκ, την έχει καταστήσει δυσκολοκατάβλητη. Το παράδειγμα της Φερεντσβάρος είναι ενδεικτικό: οι Ούγγροι, παρά την ανωτερότητά τους, χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι για να επιβληθούν απέναντι στην αποφασιστικότητα των Βόσνιων. Η φιλοσοφία αυτή στηρίζεται στην αντοχή και την αμυντική οργάνωση, και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο θα παρουσιάσει και απέναντι στον ΑΠΟΕΛ.

Το παρατσούκλι της ομάδας, «μαχητές», δεν είναι τυχαίο. Η Μπόρατς έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε αντιπάλους με μεγαλύτερη εμπειρία και ποιότητα. Αυτό το πνεύμα της αυτοθυσίας και του μαχητικού πνεύματος είναι που την έχει οδηγήσει σε αυτή τη φάση, ενώ ο Ζίζοβιτς έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το ρόστερ του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το αμυντικό οικοδόμημα έχουν οι αμυντικοί Σεμπάστιαν Ερέρα και Ζόραν Κβρίζιτς (σταθεροί στο αρχικό σχήμα), που αναμένεται να έχουν πολλή δουλειά απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, καθώς και ο αρχηγός Γκράχοβατς, που με την εμπειρία του διαμορφώνει το παιχνίδι στον άξονα. Ο 20χρονος αριστερός εξτρέμ Βούκοβιτς είναι ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ταλέντα της ομάδας, ενώ το σύνολο διακρίνεται για την ομοιογένεια και τη συμπαγή δομή του. Στην επίθεση είναι ο υψηλόσωμος 32χρονος Σέρβος Ντεσπότοβιτς, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η πρόκληση της ομάδας του Μανόλο

Για τον ΑΠΟΕΛ, η επικείμενη αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη. Οι πρωταθλητές Βοσνίας μπορεί να μην διαθέτουν την ποιότητα ή το βεληνεκές των γαλαζοκιτρίνων, αλλά η πειθαρχία, η ανθεκτικότητα και η αμυντική τους συγκρότηση μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες. Στον ΑΠΟΕΛ, υπό την καθοδήγηση του Μανόλο Χιμένεθ, θα πρέπει να βρουν τρόπο να διασπάσουν αυτό το αμυντικό τείχος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφύγουν τις εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν από αντεπιθέσεις.

Η Μπόρατς έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει την πίεση και να κρατήσει το σκορ χαμηλά, κάτι που την καθιστά επικίνδυνη σε περιπτώσεις όπου ο αντίπαλος δεν καταφέρνει να επιβληθεί στο παιχνίδι. Η αναμέτρηση της Πέμπτης, δίχως αμφιβολία, είναι πρόκληση για τον ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο από πλευράς αποτελέσματος (μπόνους 400.000 ευρώ), αλλά και για την προσέγγιση που θα επιλέξει.

Το ΓΣΠ, περιμένει με ενδιαφέρον την άφιξη της αποστολής της Μπάνια Λούκα, ενώ ο ΑΠΟΕΛ γνωρίζει ότι για να κατακτήσει τη νίκη επιβάλλεται να προσεγγίσει τον αγώνα με προσοχή, υπομονή και επιθετική αποτελεσματικότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό