18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απλές συμβουλές για καλή υγεία και ξένοιαστες διακοπές

Ειδήσεις Ελλάδα

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού αποτελούν ένα κοινωνικό ταμπού για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών οι συγκεκριμένες παθήσεις, παρουσιάζουν αύξηση και για τα δύο φύλα.

Τις πληροφορίες για όλα τα παραπάνω, τις αιτίες, τους τρόπους αντιμετώπισης, κυρίως, όμως απλές συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές, μας δίνει ο ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Πρωκτικές παθήσεις:

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού στην πλειονότητά τους επηρεάζουν, σε μεγάλο βαθμό, την καθημερινότητα του ασθενούς, δυσκολεύοντας τις συνήθειες και τις δραστηριότητές του. Ο πρωκτός, το τελικό τμήμα του εντέρου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μυών και ένα σύστημα νευρικών απολήξεων που του επιτρέπουν να ελέγχει την κένωση του περιεχομένου του. Καθώς η σωστή λειτουργία του αποτελεί καταλύτη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, θα πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Οι πρωκτικές παθήσεις, περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα:

Συνήθως, τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος ασθενής, όταν πάσχει από τις παραπάνω παθήσεις είναι έντονος πόνος, σε συνδυασμό με ερεθισμό, κνησμός στην πάσχουσα περιοχή, αιμορραγία, μόνιμη αίσθηση ατελούς αφόδευσης, και πολλές φορές, πυρετό. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ασθενής παρουσιάσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό με τον γιατρό του, προκειμένου να κλείσει ένα διαγνωστικό ραντεβού.

Αιτίες εμφάνισης:

Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων, ποικίλλουν ανά ασθένεια και ανά φύλο. Η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός, ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα, αποτελούν κάποιες από τις αιτίες εμφάνισης των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επιστήμη έχει όλες εκείνες τις τεχνικές, στη διάθεσή της, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωκτικές παθήσεις.

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Ξιάρχου, Γενικού Χειρουργού αποτελεί το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη στη νέα, επαναστατική μέθοδο E-RaFisTura. Η νέα, πρωτοποριακή συνδυαστική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη χειρουργική κλινική του Ιατρικού Περιστερίου αντιμετωπίζει οριστικά τις παθήσεις «ταμπού» (αιμορροΐδες, συρίγγια την κύστη κόκκυγος). Αποτελεί δε, το μοναδικό κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, στη συγκεκριμένη τεχνική. Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου πιστοποιήθηκε από την εταιρεία F Care Systems, με έδρα στο Βέλγιο, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων με τη μέθοδο E-RaFisTura. Σύμφωνα με τη Διεθνή Πιστοποίηση, η κλινική πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια, ώστε να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα απευθύνεται σε χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο κέντρο πρωκτικών παθήσεων της Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, η οποία λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Γ. Ξιάρχου.

Απλές συμβουλές για ξέγνοιαστο καλοκαίρι:

Στην ιδιαίτερη εποχή που διανύουμε, η υγεία έχει γίνει η προτεραιότητα όλων μας. Η διατροφή μας είναι από τα λίγα μεταβλητά πράγματα που μπορούν άμεσα να την επηρεάσουν· σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες αιτίες, οι οποίες προδιαγράφουν τις πιθανότητες να αποκτήσουμε μία συγκεκριμένη ασθένεια και δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των καλοκαιρινών μας διακοπών, ακολουθούμε τα παρακάτω:

Πίνετε άφθονο δροσερό νερό και γενικά καταναλώστε πολλά υγρά (χυμούς, τσάι κλπ) – ακόμη και αν δε διψάτε.
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Προτιμήστε ελαφρά φαγητά (όχι πολλά καρυκεύματα) και μικρά, συχνά γεύματα, πλούσια σε σαλάτες και φρούτα.
Αποφύγετε φαγητά με πολλές πρωτεΐνες. Προτιμήστε το ψάρι από το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανιτά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, οπότε σίγουρα πριν τις διακοπές θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση και συνεργασία με το θεράποντα ιατρό.
Ακόμη και στις διακοπές μας, δεν ξεχνάμε ποτέ την άσκηση και ιδίως το κολύμπι!

Καλές διακοπές σε όλους!

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: axiarchos.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό