14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απειλείται με «έμφραγμα» το taxis – Μόλις 1 στους 3 έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διορία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 193.000 για να….βγουν τα νούμερα.

Χρυσόστομος Τσούφης

Με τον…αραμπά τους προχωρούν στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων οι φορολογούμενοι. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμή έχουν υποβληθεί λίγο περισσότερες από 2.250.000 δηλώσεις, σχεδόν δηλαδή 1/3.

Με δεδομένο ότι η διορία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες 21 ημέρες που απομένουν πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 193.000 για να….βγουν τα νούμερα. Στις πρώτες 70 ημέρες λειτουργίας του συστήματος, ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων είναι μόλις 32.257.

Παρότι πάντως ο κίνδυνος …εμφράγματος του συστήματος είναι ορατός (ας σημειωθεί ότι το TAXIS δεν αφορά μόνο τις φορολογικές δηλώσεις αλλά δεκάδες διεργασίες) από το ΥΠΟΙΚ ξορκίζουν κάθε συζήτηση παράτασης της διορίας τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν στενά την πορεία υποβολής και ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον χρειαστεί θα γίνει ό,τι απαιτείται για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι την εκπρόθεσμη υποβολή που συνεπάγεται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Υπάρχουν πάντως συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών για τους οποίους ισχύει το όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Πρώτα και κύρια αυτοί που υποβάλουν για πρώτη χρονιά δήλωση και μένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία αλλά και όσοι έχουν παιδιά που είναι φοιτητές και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία. Κι αυτό γιατί, αν θέλουν να πάρουν την ενίσχυση από 18€ – 600€ για τις υπεραυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει πρώτα να έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωση τους. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει λίγο μετά τις 14 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή για 2 εβδομάδες.

Εξυπακούεται ότι όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου, όσο πιο γρήγορα …πατήσουν το κουμπί της αποστολής τόσο πιο γρήγορά θα πάρουν και τα χρήματα τους , αφού προηγουμένως θα έχει γίνει ο συμψηφισμός με τυχόν οφειλές.

Από τις 2.258.015 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, 686.437, περίπου 1 στις 3 δηλαδή, είναι χρεωστικές και ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 808,5€. 314.541 δηλώσεις, περίπου το 14% είναι πιστωτικές με μέσο όρο επιστροφής τα 340€. Το υπόλοιπο 56% είναι μηδενικές δηλώσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό