20.5 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Απαντήθηκε ερώτημα αιώνων – Έρευνα 22 ετών αποκάλυψε την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Σεφαραδίτης Εβραίος από τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσαν Ισπανοί επιστήμονες το Σάββατο, αφού ανέλυσαν DNA για να αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο αιώνων.

Αρκετές χώρες έχουν διαφωνήσει για την προέλευση και τον τελικό τόπο ταφής της διχαστικής φιγούρας που ηγήθηκε αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβήτησαν την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες κυμαίνονται από το ότι είναι Ισπανοεβραίος ή Έλληνας, μέχρι Βάσκος, Πορτογάλος ή Βρετανός.

Για να λύσουν το μυστήριο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα 22 ετών, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, δοκιμάζοντας μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, που εδώ και καιρό χαρακτηριζόταν από τις αρχές ως η τελευταία ανάπαυση του Κολόμβου, αν και υπήρχαν αντίπαλοι ισχυρισμοί.

Τα συνέκριναν με αυτά γνωστών συγγενών και απογόνων και τα ευρήματά τους ανακοινώθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Columbus DNA: The true origin” στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας TVE το Σάββατο.

“Έχουμε DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πολύ μερικό, αλλά επαρκές. Έχουμε DNA από τον Ερνάντο Κολόν, τον γιο του”, είπε ο Λορέντε στο πρόγραμμα.

«Και τόσο στο χρωμόσωμα Υ (αρσενικό) όσο και στο μιτοχονδριακό DNA (που κληρονομείται από τη μητέρα) του Ερνάντο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμβατά με την εβραϊκή καταγωγή».

Περίπου 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία πριν οι «Reyes Catolicos», οι Καθολικοί μονάρχες Ισαβέλλα και Φερδινάνδος, διατάξουν Εβραίους και Μουσουλμάνους να προσηλυτιστούν στην Καθολική πίστη ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η λέξη Sephardic προέρχεται από το Sefarad, ή Ισπανία στα εβραϊκά.

Αφού ανέλυσε 25 πιθανά μέρη, ο Λορέντε είπε ότι ήταν δυνατό μόνο να πούμε ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη.

Την Πέμπτη, ο Λορέντε είπε ότι είχαν επιβεβαιώσει προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης ανήκαν στον Κολόμβο.

Η έρευνα για την εθνικότητα του Κολόμβου περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων. Αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», είπε ο Λορέντε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό